poniedziałek, 31 października 2016

Francuskie ciasto z jabłkami

Jeśli ciasto na niedzielę wpisuje się w Jesienne wypieki to musi to być jabłecznik, koniecznie, przynajmniej dla mnie.
Tym razem ciasto wprost z Francji, pyszne, aromatyczne, wilgotne i nie starzejące się o ile wytrwa klika dni.
Polecam na szybki wypiek.
Francuskie ciasto z jabłkami.

Składniki: tortownica 24 cm
  • 3/4 szklanki mąki pszennej T 650
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 4 duże jabłka - miałam szara renetę
  • 2 duże jajka
  • 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 3 łyżki ciemnego rumu - ja dałam Amaretto
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 115 g rozpuszczonego i przestudzonego masła
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie ciasta:
  • Do miski przesiałam mąkę, sól, proszek do pieczenia.
  • Jaja wymieszałam z cukrem tylko do połączenia składników, dodałam teraz do jaj przestudzone masło i dobrze wymieszałam.
  • Ja do mieszania używałam rózgi.
  • Teraz do masy jajecznej dodałam Amaretto i ekstrakt z wanilii, wymieszałam.
  • Na koniec wsypałam mąkę z proszkiem i łopatką wymieszałam ciasto.
  • Jabłka obrałam ze skórki, wycięłam gniazda nasienne i pokroiłam w kostkę 2 - 2,5 cm.
  • Jabłka włożyłam do ciasta i jeszcze raz wymieszałam.
  • Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia i przełożyłam do niej ciasto, wyrównałam wierzch.
  • Piekłam ciasto w piekarniku nagrzanym do 175 C z opcją grzania góra/dół przez 45 minut, lub do suchego patyczka.

Smacznego.
Źródło.
Jesienne wypieki na blogach:
Słodkie okruszki
Z miłości do słodkości...
Marcepanowy kącik
Moje domowe kucharzenie
Lidka Wesołowska zdjęcie z FB
Grunt to przepis!
Esmeralda ze smakiem
Szóste niebo
Ewusiowe smaki
"Podróże małe i duże"
Kolory jesieni

16 komentarze

  1. Piękne kolory jesieni i jej smaki. Dziękuję za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zjadłabym..dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dorotko wspaniałe ciasto i pachnące. Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowite ciasto. Dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo smaczne ciacho wyszło :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmmmhhmmm, już czuje ten smak :) Wyśmienity wypiek na jesienne, ponure wieczory :) Dzięki Dorotko za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger