czwartek, 13 października 2016

Galaretka z ciemnych winogron

Stałam się posiadaczką wiadra pięknych winogron i żal że nie można było ich wszystkich zjeść ale nie dalibyśmy rady a były wyjątkowo słodkie i apetyczne.
Zrobiłam z części wino, część zjedliśmy ze smakiem a część przerobiłam na galaretkę.
Cały problem polega na wyciśnięciu soku z winogron na zimno.
Ja użyłam sokowirówki a sok był klarowny i pachniał w całym domu.
No to zaczynamy.
Galaretka z ciemnych winogron, specjał do słoika.


Składniki:
  • 3/4 litra soku z winogron wyciśniętego na zimno 
  • 1 kg cukru żelującego Diamant 1

Przygotowanie galaretki z winogron:
  • Z winogron wycisnęłam sok w sokowirówce.
  • 3/4 litra wlałam do garnka, dodałam cukier żelujący i wymieszałam.
  • Podgrzewając doprowadziłam do wrzenia i gotowałam 1 minutę ciągle mieszając.
  • Gorącą galaretkę wlałam do słoiczków i od razu zakręciłam, stawiając słoiki do góry dnem do wystygnięcia.

Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Grążele w deszczu

2 komentarze

  1. 3/4 soku i 1 kg cukru? Czy nie za słodkie?

    OdpowiedzUsuń
  2. Łucjo czy mnie się wydaje czy Ty się ostatnio czepiasz wszystkich moich przepisów? we wszystkich coś nie pasuje? Tyle było trzeba i ja tak zrobiłam i zapewniam że nie jest za słodka bo winogrono jest dość kwaskowe.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger