poniedziałek, 3 października 2016

Kisiel śliwkowy z kardamonem

Taki kisiel idealnie nadaje się na podwieczorek jak lekko zziębnięci wrócimy do domu.
Teraz dni już coraz chłodniejsze i żal za odchodzącymi ciepłymi chwilami doskonale zrekompensuje mi taki deser, polecam.
Kisiel śliwkowy z kardamonem.


            Składniki:
  • 350 g śliwek węgierek
  • 3 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 300 ml wody
  • 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki wody

Śliwki umyłam, wypestkowałam i włożyłam do garnka, zalałam je wodą.
Przykryłam garnek pokrywką i rozgotowałam śliwki, trwało to jakieś 10 minut.
Śliwki zmiksowałam na gładki krem, dodałam miód, kardamon i wymieszałam. 
W 1/4 szklanki wody rozmieszałam mąkę ziemniaczaną i wlałam do masy śliwkowej.
Ponownie postawiłam na ogniu i mieszając zagotowałam.
Gotowałam jeszcze 2 - 3 minuty aż kisiel zgęstniał.
Wlałam do pucharków i udekorowałam cząstkami śliwek.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Leśna poziomka

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger