Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

sobota, 1 października 2016

Makaron z grzybami leśnymi

Proste danie, szybkie w wykonaniu a grzybów w lasach i na straganach pełno, kupić można co tylko dusza zapragnie.
Ja uzbierałam trochę kurek, muchomorów rdzawobrązowych i gołąbków zielonawych i one właśnie wylądowały na patelni. Zapach w całym domu obłędny.
Polecam serdecznie, proste a pyszne.
Makaron z grzybami leśnymi.


                   Składniki:
  • 200 g makaronu tagliatelle
  • 500 g grzybów leśnych mieszanych - kurki, muchomory rdzawobrązowe, gołąbki zielonawe
  • duży pęczek listków kolendry
  • sól morska
  • pieprz
  • 3 łyżki śmietanki 36 %
  • 2 średnie cebule
  • 2 łyżki masła klarowanego
Grzyby wyczyściłam z piachu i delikatnie na sicie przepłukałam wodą, osuszyłam, duże pokroiłam na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzałam masło klarowane i podsmażyłam na nim pokrojone w półplasterki cebule.
Jak cebule trochę zmiękły włożyłam na patelnię grzyby, smażyłam aż puściły sok a potem do momentu aż sok wyparował.
Dodałam wówczas śmietankę, sól i pieprz oraz posiekaną natkę kolendry, zagotowałam.
Makaron ugotowałam al'dente i wymieszałam z grzybami.
Na talerzu posypałam jeszcze świeżą kolendrą.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Muchomory rdzawobrązowe - jadalne

2 komentarze:

  1. Bardzo lubię makarony, ze wszystkim :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo makarony dobrze zrobione sa dobre na wszystko, pozdrawiam.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks