Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

czwartek, 13 października 2016

Podudzia po indyjsku

Fajny obiad trafił na mój stół.
Lubicie takie indyjskie wariacje z mięsem?
Tutaj użyłam podudzi z kurczaka bez kości, ale z kostkami też będzie ok.
Aromat i smak tak podanego mięsa bezcenny, polecam serdecznie.
Podudzia po indyjsku.


              Składniki:
  • 6 podudzi kurczaka bez kości
  • 2 łyżeczki garam masala
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki brązowego cukru
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka wody
  • 100 ml śmietanki 30%
  • olej do smażenia
  • listki z 1 gałązki estragonu

Do moździerza wsypałam przyprawy: garam masala, kurkumę, paprykę, pieprz cayenne i sól i razem utarłam.

Mieszanką przypraw natarłam umyte i osuszone udka, odstawiłam do lodówki na 2 - 3 godziny.
Na 30 minut przed smażeniem wyjęłam z lodówki i obsmażyłam z każdej strony.
Dodałam teraz wodę, koncentrat pomidorowy i cukier.
Dusiłam pod przykryciem 40 minut, odwracając w trakcie duszenia udka aby równo zmiękły.
Na koniec dodałam śmietankę i gotowałam jeszcze kilka minut.
Posypałam posiekanym estragonem i podałam z pieczywem.
Smacznego.
Przepis kuchni indyjskiej.
"Podróże małe i duże"
Podgrzybek w ukryciu

2 komentarze:

  1. Mięso z kurczaka bardzo lubimy,tak więc przepis chętnie podkradam:)))Pozdrawiam serdecznie:)))

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks