Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

środa, 26 października 2016

Zupa ze śliwek z cynamonem

Śliwek jesienią nigdy dość, pewnie na straganach jeszcze znajdziecie węgierki a jeśli nie to mogą być mrożone.
Zupa jest pyszna, aromatyczna i zachęcam do wypróbowania.
Zupa ze śliwek z cynamonem.


              Składniki:
  • 1 kg śliwek węgierek
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka mąki 
  • 2 - 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • groszek ptysiowy do podania
Śliwki umyłam i usunęłam z nich pestki.
Przełożyłam je do garnka, zalałam 1,5 litra wody i gotowałam aż się rozpadły, wtedy zmiksowałam całość na gładki krem.
Do zupy dodałam teraz cukier, cynamon i szczyptę soli.
Śmietanę wymieszałam z mąką i wlałam do zupy, zagotowałam.
Zupę podawałam letnią z groszkiem ptysiowym.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Śliwki węgierki

4 komentarze:

  1. Przepis bardzo mi się podoba...to by była fajna zupa wigilijna....ale podejrzewam, że oprócz mnie no może jeszcze mąż by ją jadł. A szkoda, bo śliwki mrożone mam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację, wigilijna mogłaby być, choć u mnie się nie praktykuje śliwkowej tylko grzybowa albo barszczyk.

      Usuń
  2. Ja do zup owocowych dodaję mąkę ziemniaczaną, Ty też?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ni, mąka ziemniaczaną powoduje że zupa stanie się kisielkiem, daję kukurydziana albo pszenną.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks