Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

sobota, 5 listopada 2016

Chleb pszenno - żytni na zakwasie z kwaśnym mlekiem

Dobrego chleba w domu nigdy dość i dlatego ten pyszny bochen jeden czy dwa powstał.
Chleb jest prosty w wykonaniu tylko trzeba czasu aby pachniał w całym domu.
Polecam ten smakowity bochen do wypróbowania.
Chleb pszenno - żytni na zakwasie z kwaśnym mlekiem. 


                Składniki: 2 keksówki 26 x 12
           Zaczyn:
  • 1/2 szklanki czynnego zakwasu żytniego
  • 1/2 szklanki zimnej wody
  • 1/2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej 
           Chleb właściwy:
  • 500 g mąki żytniej T 720
  • 500 g mąki pszennej T 650
  • 1/2 szklanki otrębów orkiszowych prażonych
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 3/4 szklanki mleka kwaśnego
  • cały zaczyn
  • 750 ml wody

Mąkę pełnoziarnistą, czynny zakwas i wodę wymieszałam w miseczce, włożyłam ją w reklamówkę i pozostawiłam na blacie kuchennym na 10 - 12 godzin.
Po tym czasie do misy wsypałam obie mąki, otręby, sól i cukier, cały zaczyn, mleko kwaśne i wodę i wymieszałam do połączenia składników.
Formy wysmarowałam masłem i wysypałam mąką.
Ciasto przełożyłam do keksówek. 
Formy przykryłam folią spożywczą i pozostawiłam do wyrośnięcia na 8 godzin a najlepiej na całą noc.
Piekłam chleby w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 45 - 50 minut.
Po upieczeniu wyjęłam z foremek i studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże" 
Krzewy tarniny - ałyczy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks