wtorek, 8 listopada 2016

Dyniowe placuszki z maślanką

Placuszki robi się szybko i są doskonałe na śniadanie czy deser.
Do placuszków użyłam dyni Flat white ale tutaj pełna dowolność, można użyć ulubionej dyni.
Ponieważ dynia Flat white jest bardzo słodka nie dodałam cukru, jeśli użyjecie innej, mniej słodkiej dyni możecie dodać cukru, miodu czy innego słodzidła.
Zapraszam na pyszne placuszki.
Dyniowe placuszki z maślanką.


               Składniki:
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 jajo
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka oleju
  • 4 pełne łyżki mąki pszennej
  • 2 pełne łyżki mąki kokosowej 
  • 200 g dyni Flat white

Dynię obrałam ze skórki i starłam na tarce o grubych otworach.
Do dyni wlałam maślankę, wymieszałam.
Dodałam teraz jajo, szczyptę soli, wymieszałam. 
Na koniec dodałam obie mąki i wymieszałam. 
Piekłam placuszki nakładając po łyżce masy na placek na oleju.
Piekłam placki z obu stron, są bardzo delikatne ale dobrze się przewracają.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Ostatnie liście

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger