Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

środa, 23 listopada 2016

Placuszki z jabłkami na maślance

Dziś mam do przedstawienia puszyste, aromatyczne placuszki z jabłkami.
Puszystości nadaje im maślanka a aromatu jabłka.
Zachęcam do spróbowania bo to idealne placki na śniadanie i na deser. 
Placuszki  jabłkami na maślance.


               Składniki:
  • 400 ml maślanki
  • 2 jabłka
  • 1 jajo
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka oleju
  • skórka otarta z cytryny
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1/2 łyżeczki sody 

Maślankę wymieszałam z jajem, miodem, olejem.
Mąkę wymieszałam w drugiej misce z sodą, skórką z cytryny i imbirem.
Mokre składniki połączyłam z suchymi i dokładnie wymieszałam. 
Jabłka przekroiłam na ćwiartki i pokroiłam na cienkie plasterki.
Dodałam do ciasta, wymieszałam.
Nabierałam porcję ciasta i nakładałam na rozgrzaną, suchą patelnię.
Smażyłam na niedużym ogniu z obu stron na złoty kolor.
Podałam z galaretką z rokitnika.

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże" 
Łąka - trawy

4 komentarze:

  1. Uwielbiam wszystkie placki, racuchy czy pancakesy :) Moge je jeść na sniadania obiad czy kolacje pyyycha:)
    Pozdrawiam!
    martaimama.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marto to prawda są zawsze pyszne i zaspokoją głód znakomicie.
      Pozdrawiam.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks