sobota, 5 listopada 2016

Sałatka z ośmiornicy z ryżem

Takie pożywne sałatki są znakomite na te jesienne chłody.
Dodają nam energii i brzuch syty się czuje.
Polecam wszystkim smakoszom owoców morza a także wszystkim którzy jeszcze nie próbowali, bo sałatka znakomita jest.
Sałatka z ośmiornicy z ryżem.


              Składniki:
  • 500 g  ośmiornicy
  • 1 ząbek czosnku
  • sól morska
  • biały pieprz
  • 3 - 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 - 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 
  • 1/2 szklanki suchego ryżu 
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka kurkumy
             Do gotowania ośmiornicy:
  • 2 papryczki chili
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka ziaren pieprzu
  • kilka listków laurowych świeżych
  • 3 łyżki oliwy
  • 1/2 szklanki wina różowego
  • woda do wysokości ośmiornicy
  • sól morska
Najpierw umyłam i osuszyłam ośmiornicę.
Włożyłam ją do garnka, dodałam papryczki, czosnek, przyprawy, listek laurowy, wlałam oliwę, wino i wodę do wysokości takiej aby przykryła ośmiornicę, włożyłam całą cebulę.
Gotowałam aż cebula była miękka czyli jakieś 45 - 50 minut przy 1 kg ośmiornicy.
Odcięłam z ugotowanej ośmiornicy 500 g i pokroiłam na kawałki. 
Ryż przepłukałam na sicie i zalałam 1 szklanką wody, dodałam szczyptę soli i kurkumę, gotowałam pod przykryciem 15 minut.
Ryż wystudziłam i dodałam do wystudzonej i pokrojonej ośmiornicy.
Cebulę pokroiłam w piórka, czosnek w plasterki, dodałam do ośmiornicy.
Wymieszałam zawartość miski, dodałam sól, biały pieprz, oliwę, sok z cytryny, wymieszałam i posypałam natką pietruszki.
Podałam od razu.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże" 
Ślesin

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger