czwartek, 17 listopada 2016

Smażony ser Halloumi

Halloumi to cypryjski ser wytwarzany z mleka owczego.
Jest pyszny a dzięki wysokiej temperaturze topnienia nadaje się do jedzenia nie tylko na zimno ale również grillowany czy smażony.
Polecam tą małą przekąskę, ser smażony podany z sosem malinowym jest niesamowity w smaku, kremowy i chrupiący zarazem.
Można go również włączyć w skład sałatek.
W Grecji smażony jest w specjalnych patelenkach, dość głębokich z dwoma uszkami, zwanych saganaki.
Zapraszam na pyszną przekąskę.
Smażony ser Halloumi.


            Składniki:
  • kostka sera Halloumi
  • mąka do panierowania
  • oliwa do smażenia

Kostkę sera Halloumi pokroiłam w centymetrowe plastry, które obtoczyłam w mące a potem smażyłam na rozgrzanej oliwie po 2 - 3 minuty z każdej strony. 
Podałam z sosem malinowym.
Smacznego.
Przepis kuchni śródziemnomorskiej.
"Podróże małe i duże"
Grecja - Kanał Koryncki

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger