Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

niedziela, 13 listopada 2016

Waniliowy budyń jaglany

Pyszna jaglanka na śniadanie czy na deser to bomba witaminowa, mineralna dla naszego organizmu i dlatego polecam gorąco.
Zamarzył mi się taki budyń mocno waniliowy i wiecie co? udało się, więc dla wielbicieli wanilii w potrawach to będzie raj.
Sypiemy jaglankę do garnuszka i gotujemy, zapraszam.
Waniliowy budyń jaglany.


               Składniki: 2 porcje
  • 1/2  szklanki suchej kaszy jaglanej
  • szczypta soli
  • 1 i 3/4 szklanki wody
  • ziarenka z 1/2 laski wanilii
  • 1 szklanka gęstego jogurtu typu greckiego
  • 3 łyżki syropu z agawy
  • 1/2 łyżeczki startej skórki cytrynowej
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • groszki zbożowe do dekoracji

Kaszę wsypałam na sito i przelałam wrzącą wodą a potem płukałam chwilę pod bieżącą, gorącą wodą.
Do garnka wsypałam kaszę, dodałam wodę, ziarenka z laski wanilii oraz szczyptę soli, zagotowałam, zamieszałam, przykryłam garnek pokrywką i gotowałam 25 minut bez ingerencji.
Potem pozostawiłam jeszcze kaszę pod przykryciem na 5 minut.
Ugotowaną kaszę przełożyłam do kielicha blendera, dodałam syrop z agawy, skórkę cytrynową, jogurt i miksowałam przez 5 - 8 minut aż budyń miał aksamitną i gładką konsystencję.
Przełożyłam budyń do pucharków i udekorowałam groszkami zbożowymi. 
Smakuje idealnie na gorąco i na zimno.

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Zalew Zgniłe Błoto

10 komentarzy:

  1. Muszę kiedyś spróbować zrobić taki budyń :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wahaj się ani minuty Iwonko, jest mega pyszny, polecam.

      Usuń
  2. Ale cudo!
    Rzeczywiście, wanilia to coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny deser w sam raz na zimne popołudnie:))Pozdrawiam serdecznie:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podany na ciepło rozgrzewa to fakt. Pozdrawiam.

      Usuń
  4. Bardzo chętnie zjadła bym jeden pucharek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Częstuj się proszę albo kasza do garnka i gotuj. Pozdrawiam.

      Usuń
  5. Ostatnio chodzi za mną budyń jaglany :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic prostszego jak gotować i zajadać, pozdrawiam.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks