Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

czwartek, 15 grudnia 2016

Bitki z szynki z dzika

Podaję dzisiaj idealne mięso na świąteczny stół.
Mięso jest kruche i delikatne w smaku, soczyste, polecam.
Do mięsa delikatne pieczone ziemniaki w ćwiartkach i pyszny obiad na stole, aha jeszcze jakaś surówka obowiązkowo.
Goście i domownicy będą zachwyceni.
Ja dodatkowo podałam śliwki w occie, rewelacyjnie pasują.
Bitki z szynki z dzika.


             Składniki:
  • 600 g szynki z dzika
  • masło klarowane do smażenia
  • 2 cebule
  • 250 g kurek lub innych grzybów
  • 1 szklanka śmietanki 36 % 
  • 1 łyżeczka przyprawy do dziczyzny
  • 2 ząbki czosnku
               Marynata:
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sok z 1/2 cytryny
  • 125 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 50 ml dżinu
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 ziarenka jałowca
  • 1 łyżeczka przyprawy do dziczyzny
  • pieprz mielony 
Mięso umyłam, osuszyłam, pokroiłam na kawałki nieduże tak około 5 -6 cm średnicy.
Każdy kawałek utłukłam tłuczkiem do mięsa przez folie spożywczą.
Zrobiłam marynatę.
W misce utarłam musztardę z oliwą, dodałam sok z cytryny, wino wymieszane z miodem, ocet, pieprz czarny do smaku, rozkruszone listki laurowe, rozgniecione ziarnka jałowca, ziela angielskiego.
Dodałam także przyprawę do dziczyzny a także kieliszek dżinu, wymieszałam dobrze i nasmarowałam marynatą każdy płat mięsa układając je jeden na drugim.
Odstawiłam do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
Następnie obsmażyłam na maśle klarowanym kawałki mięsa i przekładałam je do garnka z grubym dnem.
Na patelni rozgrzałam masło i usmażyłam na nim posiekaną cebulę, posiekany czosnek oraz kurki.
Do garnka z mięsem dodałam podsmażone cebulę i czosnek z grzybami, przyprawę do dziczyzny i zalałam wszystko śmietanką wymieszaną z pieprzem.
Ja wlałam jeszcze resztę marynaty ale to już według własnego gustu, aby nie było za kwaśne i ostre.
Dusiłam mięso do miękkości około godziny na maleńkim ogniu.
Podałam z ziemniakami pieczonymi, śliwkami w occie i surówką.
Smacznego.
Przepis z Kuchni Lidla
"Podróże małe i duże"
Zalew Zgniłe Błoto

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks