Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

środa, 21 grudnia 2016

Kopytkowe pierogi z serem i masłem szałwiowym

Dziś przepis na szybkie, nie licząc gotowania ziemniaków, pierogi z serem takie babcine.
Moja babcia gotowała je często, natomiast niektóre moje koleżanki w pracy poznały takie pierogi z ciasta kopytkowego dopiero teraz.
Różne rejony miasta i tyleż przepisów i tradycji.
Pierogi są duże i wystarczą 2 czy 3 aby  zaspokoić głód, no chyba że smakosze zapragną więcej, nie ma przeszkód.
Zapraszam na pierogi mojej babci.
Kopytkowe pierogi z serem i masłem szałwiowym.


                  Składniki: 12 sztuk
          Ciasto:
  • 1 kg ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
  • 1 jajo
  • 2 szklanki mąki pszennej T 650 + do podsypywania
  • szczypta soli
           Nadzienie:
  • 500 g twarogu tłustego
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka cukru waniliowego 
  • ziarenka z 1 laski wanilii
            Masło:
  • 3 - 4 łyżki masła klarowanego
  • 10 listków szałwii
  • cukier trzcinowy do posypania

Twaróg włożyłam do miski i rozgniotłam widelcem, dodałam żółtka,oba cukry oraz ziarenka z laski wanilii, wymieszałam na jednolitą masę.
Ziemniaki ugotowałam dnia poprzedniego, przecisnęłam przez praskę i wystudziłam.
Ziemniaki muszą być zimne bo inaczej ciasto będzie rzadkie i nie da się lepić.
Ziemniaki wsypałam do miski, dodałam jajo, mąkę i szczyptę soli i zagniotłam szybko ciasto, lekko podsypując mąką.
Mąki sypcie nie za dużo, bo czym wgnieciecie jej więcej tym pierogi będą twardsze.
Ciasto podzieliłam na 12 części i z każdej uformowałam placek, na który nałożyłam łyżkę nadzienia i zlepiłam brzegi tak jak zwykłe pierogi.
W garnku zagotowałam wodę z solą i gotowałam w niej pierogi od momentu wypłynięcia 1 minutę na średnim ogniu.
Masło rozpuściłam na patelni i włożyłam na ciepłe umyte i osuszone listki szałwii, smażyłam minutę.
Pierogi na talerzu polałam masłem szałwiowym i posypałam cukrem.
Smacznego.
Przepis rodzinny.
"Podróże małe i duże"
Zalew Zgniłe Błota

2 komentarze:

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks