Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

niedziela, 18 grudnia 2016

Nowojorski sernik Nigelli Lawson

Puszysty, pachnący wanilią, delikatny sernik według przepisu Nigelli Lawson idealny na świąteczny stół.
Przepis pochodzi z książki Nigelli "Jak być domową boginią?" i jak wszystkie jej przepisy jest pyszny ale mega kaloryczny.
Grzegorz z MniamMniam gdzie przepis znalazłam odchudził przepis i jest teraz zdecydowanie zdrowszy ale równie smaczny.
Sernik podczas pieczenia rośnie a potem opada i jest to normalne.
Normalne jest także to że może popękać podczas pieczenia i dlatego warto go przykryć w piekarniku.
No to co? pieczemy?
Nowojorski sernik Nigelli Lawson.



                   Składniki: tortownica 25 cm
             Spód:
  • 100 g herbatników maślanych
  • 70 g masła
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
              Masa serowa:
  • 600 g mielonego twarogu półtłustego
  • czubata łyżka mąki kukurydzianej
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 5 jaj
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 200 ml kwaśnej śmietany 30 % 
  • szczypta soli
  • skórka otarta z cytryny


Masło na spód rozpuściłam i przestudziłam. 
Herbatniki zmiksowałam malakserem, można włożyć do torebki foliowej i zgnieść drobno przy użyciu wałka do ciasta.
Pokruszone herbatniki wymieszałam z cukrem i masłem.
Na dno tortownicy włożyłam papier do pieczenia i wsypałam herbatniki, ugniotłam dokładnie i wstawiłam tortownicę do lodówki na 30 minut.
Wszystkie składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową. 
Oddzieliłam żółtka od białek jaj.
Białka ubiłam na sztywną pianę.
Mąkę wymieszałam z cukrem i z solą.
Do miski dodałam twaróg, mąkę z cukrem i solą, wymieszałam.
Dodałam teraz żółtka, ekstrakt z wanilii i zmiksowałam na jednolitą masę.
Dodałam teraz śmietanę i skórkę z cytryny, dokładnie wymieszałam.
Masę serową wylałam na schłodzony spód.
Piekłam sernik w piekarniku nagrzanym do 170 C z opcją grzania góra/dół przez 60 - 80 minut aż wierzch stał się złocisty.
Podczas pieczenia nie należy otwierać drzwiczek piekarnika.
Jak sernik się upiekł, wyłączyłam piekarnik i z zamkniętymi drzwiczkami zostawiłam sernik na 2 godziny.
Po tym czasie uchyliłam drzwiczki i pozostawiłam jeszcze ciasto w środku na godzinę aby całkiem wystygło.
Na noc całkiem ostudzony zostawiłam w lodówce.
Można go udekorować lukrem, czekoladą, cukrem pudrem ale najlepszy jest bez niczego.
Pieczcie i delektujcie się pysznym deserem.

Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Kopuła Bazyliki w Licheniu

4 komentarze:

  1. Sernik to moje ulubione ciasto.
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tak jak moje, łucjo i ja pozdrawiam.

      Usuń
  2. Pyszności:)))bardzo lubię serniczki:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja je uwielbiam, więc piekę za dużo ha ha.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks