Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

piątek, 16 grudnia 2016

Parówki duszone z porami i ziemniakami

Pyszne, szybkie danie na chłodne dni.
Ja dodałam parówki drobiowe ale tutaj pełna dowolność, może być nawet ulubiona kiełbasa.
Polecam danie bardzo gorąco.
Parówki duszone z porami i ziemniakami.


               Składniki:
  • 1 kg ziemniaków - ja miałam red fantasy
  • 400  g pora
  • cebula
  • 100 g startego chrzanu
  • 150 ml śmietany kwaśnej 12 %
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • sól morska do smaku

Ziemniaki obrałam i ugotowałam w osolonej wodzie.
Pory umyłam i pokroiłam w plasterki, posiekałam cebulę a parówki pokroiłam w grube plastry.
Chrzan wymieszałam ze śmietaną, dodałam pół szklanki wody, posoliłam i dopieprzyłam.
Na patelni rozgrzałam olej, dodałam na gorący cebulę i pory, smażyłam 3 minuty i dodałam parówki, smażyłam kolejne 5 minut.
Włożyłam na patelnię pokrojone w grubą kostkę ziemniaki.
Smażyłam aż ziemniaki się zrumieniły i wtedy wlałam śmietanę z chrzanem. 
Wymieszałam, podgrzałam i od razu podałam posypane szczypiorkiem i ostrą papryką.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Zalew Zgniłe Błoto

2 komentarze:

  1. no i mam dylemat, bo nie znoszę parówek, ale jak tak patrzę na zdjęcia to bym zjadła :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodaj kabanosy albo inne cienkie kiełbaski i pewnie tez będzie pysznie.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks