Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

poniedziałek, 26 grudnia 2016

Pierożki w kruchym cieście z Podlasia

Pierogi owe pochodzą z Podlasia i były serwowane na stołach wigilijnych kresów wschodnich.
Ja również zrobiłam je w tym roku i były pyszne, kruchutkie, z aromatycznym wnętrzem.
Nie ma przy nich za dużo pracy, polecam zatem przepis do wykorzystania.
Pierożki w kruchym cieście z Podlasia.


                        Składniki:
              Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej krupczatki Młynomag
  • 150 g masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
             Farsz:
  • 400 g kapusty kiszonej
  • 20 g grzybów suszonych
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
  • 1/4 cebuli
  • 3-5 łyżek oleju ciemnego rzepakowego
  • 1 łyżka bułki tartej

Najpierw zrobiłam farsz.
Dzień wcześniej namoczyłam grzyby w zimnej wodzie a na drugi dzień ugotowałam je, odcedziłam i posiekałam.
Wywaru z grzybów nie wolno wylewać bo do niejednej potrawy się przyda. 
Kapustę drobno posiekałam, cebulę podobnie.
Na oleju podsmażyłam cebulkę a potem dodałam kapustę, posiekane grzyby, podlałam bulionem z grzybów, posoliłam, dodałam pieprzu i gotowałam do miękkości.
W trakcie gotowania podlewałam bulionem a na koniec odparowałam kapustą aby była prawie sucha.
Doprawiłam do smaku solą i pieprzem i wymieszałam z bułką tartą.
Z podanych na ciasto składników zarobiłam ciasto, najpierw siekając mąkę z masłem.
Potem dodałam jajo i żółtko, sól i cukier.
Szybko zagniotłam ciasto, rozwałkowałam je dość cienko i wykrawałam szklanką kółka.
Na każdym kółku ułożyłam łyżeczkę farszu i zlepiałam jak pierogi, dociskając brzegi.
Ułożyłam pierogi na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 30 minut aż stały się rumiane.
Smacznego.
https://www.facebook.com/Mlynomag/?fref=ts
 Źródło.
"Podróże małe i duże"
Przed burzą

2 komentarze:

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks