Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

piątek, 30 grudnia 2016

Pszenno - owsiany chleb z komina

Zakupiłam cudną donicę glinianą w kształcie komina.
Miałam do niej sadzić kwiaty ale......i co robi kulinarny fanatyk? postanowiłam ją wypróbować do pieczenia chleba.
Bałam się jednak że chleb może mi nie wyjść z formy ale obawy były nieuzasadnione, chleb wyszedł znakomicie.
Najpierw jednak wypiekłam samą formę czyli moczyłam ją w zimnej wodzie przez 30 minut, po czym wytarłam i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 C na 30 minut, teraz można jej użyć.
Chleb jest fajny do kanapek dla dzieci i nie tylko, polecam.
Jeśli tylko uda się Wam kiedyś kupić taką formę to zachęcam do jej wypróbowania.
Jeśli jednak takowej nie posiadacie możecie upiec chleb w innej formie bo jest pyszny.
Pszenno - owsiany chleb z komina.


             Składniki:
  • 150 g mąki pszennej T 650
  • 200 g mąki owsianej
  • 100 g mąki pszennej graham
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta cukru
  • 22 g świeżych drożdży
  • 350 ml letniej wody
Drożdże rozpuściłam w letniej wodzie.
Do misy robota wsypałam mąki, dodałam sól, cukier, wymieszałam.
Dolałam wodę z drożdżami i wyrobiłam ciasto.
Wyrabiałam ciasto jakieś 5 minut. 
Ciasto przykryłam ściereczką i pozostawiłam do wyrastania na około godzinę.
W tym samym czasie naczynie gliniane włożyłam do miski z zimną wodą na 40 minut.
Po tym czasie wyjęłam donice z wody, osuszyłam, spryskałam olejem i wysypałam otrębami.

Przełożyłam ciasto do formy i sięgało ok. połowy formy

i tak być musi aby nie wyleciało z donicy podczas pieczenia.
Wstawiłam formę do zimnego piekarnika, nastawiłam temperaturę na 200 C z opcją grzania góra/dół i od momentu uzyskania temperatury, piekłam chleb 35 - 40 minut.
Po upieczeniu odczekałam 5 minut i wyjęłam z komina.
Studziłam chleb na kratce.

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Jabłka Red Prince

2 komentarze:

  1. Jesteś niesamowita !!!A ten chleb z donicy to czary jakoweś. Szok!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak miło Alu, dziękuję a chleb jest wyborny.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks