czwartek, 26 stycznia 2017

Domowy serek topiony

Jak zdarzy się tak że kostka sera w lodówce zaczyna pachnieć kwasem to jest to znak że czas na domowy serek topiony.
Jeśli macie dobry ser to też zachęcam do zrobienia, tak czy tak jest pyszny z niego serek topiony. 
Robi się go dość szybko a ulubione dodatki smakowe nadadzą mu niepowtarzalnego smaku.
Zachęcam do wypróbowania przepisu.
Domowy serek topiony.


               Składniki:
  • 450 g twarogu białego chudego
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka soli
  • ulubione zioła - u mnie łyżka posiekanego estragonu
Ser wyłożyłam na talerz płaski, rozgniotłam go widelcem, posypałam sodą, wymieszałam i pozostawiłam na 30 minut.
Ser zaczyna się "topić".
Przełożyłam wtedy ser na patelnię, dodałam łyżeczkę soli i smażyłam przez około 20 minut.
Ser najpierw się roztopi a potem zgęstnieje i wówczas jeśli chcecie dodać jakiś składnik smakowy to jest to najlepszy moment, ja dodałam zioła.
Pamiętać należy że ser trzeba mieszać aby się nie przypalił.
Wymieszałam i przełożyłam serek do słoiczków.
Przechowywałam w lodówce. 
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Jezioro ślesińskie

4 komentarze

  1. Moje teściowa dodaje jeszcze jajko, natomiast w moim domu podstawową przyprawą jest tradycyjny kminek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście że kminek jak najbardziej wskazany,tym razem zioła innym kminek, jaja nie dodaję.

      Usuń
  2. zrobiłam.... piękny kolor, konsystencja,
    ale niestety przesoliłam...
    nie dało się go zjeść...
    następnym razem zważę ser biały...

    :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No fajnie by było zważyć a nie wyrzucać jedzenie, to nie jest dobry pomysł.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger