Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

niedziela, 29 stycznia 2017

Dyniowe risotto z pieczarkami

Dynia to super sprawa tym bardziej w styczniu gdy brakuje nam już witamin.
Mam jeszcze zapas z jesieni a i w sklepach do kupienia.
Risotto to jedno z moich ulubionych dań włoskich i robię je często bo można do niego dodać swoje ulubione dodatki, w tym wypadku pieczarki i dynię.
Polecam danie bardzo serdecznie.
Dyniowe risotto z pieczarkami. 


                  Składniki:
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 pieczarki brązowe
  • 2 pieczarki białe
  • 1 szalotka
  • 1 pełna szklanka ryżu arborio
  • 200 ml wina gronowego półsłodkiego
  • ok. 700 ml bulionu warzywnego
  • 200 g dyni hokkaido
  • 100 g dowolnego sera żółtego - ja miałam goudę
  • 1 łyżka masła
  • garść trybuli do posypania
  • sól do smaku

Najpierw przygotowałam wszystkie składniki. 
Szalotkę drobno posiekałam, pieczarki oczyściłam i pokroiłam w plastry, dynię wraz ze skórką pokroiłam w kostkę a czosnek drobno posiekałam.
Ser żółty starłam na tarce o grubych oczkach.
Na patelnię wlałam oliwę i na zimną włożyłam szalotkę i czosnek.
Smażyłam chwilę, dołożyłam pokrojone pieczarki i smażyłam kolejną minutę.
Potem dodałam na patelnię ryż i smażyłam aż stał się lśniący i wtedy wlałam na patelnię wino.
Gotowałam mieszając aż ryż wchłonął smak wina a alkohol się ulotnił.
Wtedy zaczęłam dolewanie gorącego bulionu - ważne aby bulion był gorący aby nie obniżać temperatury na patelni.
Bulion wlewałam po chochelce, a następną dolewałam dopiero wtedy jak pierwsza została wchłonięta przez ryż.
Po 10 minutach smażenia dodałam na patelnię dynię, gotuje się ona około 10 minut a całe risotto około 20 więc tak w połowie roboty dynię należy dorzucić.
Bulion dolewałam nadal aż ryż więcej już wchłonąć nie mógł i stał się al'dente.
Zdjęłam patelnię z ognia, dodałam ser i mieszałam aż się rozpuścił i dodałam jeszcze łyżkę masła, wymieszałam a danie zrobiło się szkliste.
Podałam posypanie serem żółtym i posiekaną trybulą.
Smacznego.
Przepis kuchni włoskiej autorski.
"Podróże małe i duże"
Grążele

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks