Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

środa, 4 stycznia 2017

Irańska zupa cebulowa

Uwielbiam wyszukiwać zupy z różnych stron świata, tym razem trafiło na Iran.
Zupa jest bardzo aromatyczna i smakuje wybornie. 
Zupa z przepisu sieci londyńskich restauracji "Leon".
Zupa z gatunku tych co....poproszę o dolewkę.
Zachęcam do wypróbowania.
Irańska zupa cebulowa.


                 Składniki:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 300 g cebuli
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonej kozieradki
  • 1 łyżeczka suszonej mięty
  • 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
  • 1 laska cynamonu
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
  • tortille do podania

Cebulę obrałam i pokroiłam w plasterki.
W garnku z grubym dnem rozgrzałam oliwę i podsmażyłam na niej cebulę.
Cebulę posoliłam i posypałam świeżo zmielonym pieprzem i dusiłam pod przykryciem 20 minut, od czasu do czasu mieszałam.
Teraz dodałam kozieradkę, kurkumę, miętę
i podsmażałam kilka minut bez przykrycia.
Dolałam do garnka bulion, laskę cynamonu i gotowałam na małym ogniu pod przykryciem przez 20 minut.
Doprawiłam solą i pieprzem do smaku jak trzeba i wcisnęłam sok z cytryny, wymieszałam.
Tortille pokroiłam w trójkąty i podsmażyłam na suchej patelni.
Podałam z zupą.
Na talerzu zupę udekorowałam posiekaną świeżą miętą.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Meandry rzeki Warty

2 komentarze:

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks