piątek, 20 stycznia 2017

Irlandzkie ciasto z jabłkami

Jak karnawał to ciasto z jabłkami musi być koniecznie na naszym stole.
Dziś przepis na irlandzkie, korzenne ciasto z jabłkami na które przepis znalazłam gdzieś w necie.
Ciasto jest pyszne, wilgotne i robi się je bardzo szybko a smakuje wybornie nie tylko na spotkaniu z przyjaciółmi ale równie pysznie do kawy czy herbaty przy czytaniu książki.
Na wieczorkach karnawałowych będzie znakomitym deserem, polecam.
Irlandzkie ciasto z jabłkami.

Składniki: tortownica 23 cm
  • 450 g mąki pszennej T 650
  • 2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 170 g masła
  • 120 g cukru trzcinowego lub innego słodzidła
  • 2 jaja
  • 1 szklanka maślanki
  • 3 - 4 twarde jabłka - miałam szarą renetę
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie ciasta:
  • Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
  • Do miski wsypałam mąkę, sodę i przyprawę do pierników.
  • Teraz dodałam do mąki pokrojone w kostkę masło i roztarłam je razem z mąką w palcach na kruszonkę.
  • Maślankę wymieszałam z jajami i połączyłam z kruszonką.
  • Mieszałam aż powstało jednolite ciasto.
  • Jabłka obrałam ze skórki, wydrążyłam gniazda nasienne i pokroiłam w kostkę.
  • Jabłka dodałam do masy i dokładnie wymieszałam.
  • Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia i włożyłam do niej ciasto.
  • Ciasto jest gęste ale trzeba je równo rozłożyć i wyrównać wierzch.
  • Piekłam ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez godzinę lub do suchego patyczka.
  • Zimne ciasto posypałam cukrem pudrem.

Smacznego.
Przepis kuchni irlandzkiej.
"Podróże małe i duże"
Rynek w Ślesinie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger