Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

piątek, 20 stycznia 2017

Irlandzkie ciasto z jabłkami

Jak karnawał to ciasto z jabłkami musi być koniecznie na naszym stole.
Dziś przepis na irlandzkie, korzenne ciasto z jabłkami na które przepis znalazłam gdzieś w necie.
Ciasto jest pyszne, wilgotne i robi się je bardzo szybko a smakuje wybornie nie tylko na spotkaniu z przyjaciółmi ale równie pysznie do kawy czy herbaty przy czytaniu książki.
Na wieczorkach karnawałowych będzie znakomitym deserem, polecam.
Irlandzkie ciasto z jabłkami.


              Składniki: tortownica 23 cm
  • 450 g mąki pszennej T 650
  • 2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 170 g masła
  • 120 g cukru trzcinowego lub innego słodzidła
  • 2 jaja
  • 1 szklanka maślanki
  • 3 - 4 twarde jabłka - miałam szarą renetę 
  • cukier puder do posypania

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Do miski wsypałam mąkę, sodę i przyprawę do pierników.
Teraz dodałam do mąki pokrojone w kostkę masło i roztarłam je razem z mąką w palcach na kruszonkę.
Maślankę wymieszałam z jajami  i połączyłam z kruszonką.
Mieszałam aż powstało jednolite ciasto.
Jabłka obrałam ze skórki, wydrążyłam gniazda nasienne i pokroiłam w kostkę.
Jabłka dodałam do masy i dokładnie wymieszałam.
Tortownicę wyłożyłam  papierem do pieczenia i włożyłam do niej ciasto.
Ciasto jest gęste ale trzeba je równo rozłożyć i wyrównać wierzch.
Piekłam ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez godzinę lub do suchego patyczka.
Zimne ciasto posypałam cukrem pudrem.

Smacznego.
Przepis kuchni irlandzkiej.
"Podróże małe i duże"
Rynek w Ślesinie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks