Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

sobota, 21 stycznia 2017

Krem z daktyli

Krem z daktyli to krem który wyjada się wprost ze słoiczka a idealnie też smakuje na naleśnikach, placuszkach czy kanapce.
Robi się go bardzo szybko, szybko znika więc od razu proponuje aby zrobić z dwóch, trzech porcji, na serio.
A zapomniałam dodać że jest to zdrowa wersja cukrowych Nutelli czy podobnych kremów.
Są pyszne i mega kaloryczne a krem z daktyli jest pyszny i ma naturalne cukry łatwo przyswajane przez organizm. 
Dla osób chorych na celiakię, wystarczy wybrać daktyle bezglutenowe.
Popróbujecie ze mną? 
Na przyjęciach z przyjaciółmi do małych kanapeczek na jeden kęs jest znakomity.
Krem z daktyli.


                 Składniki:
  • 500 g suszonych daktyli 
  • 700 ml wody mineralnej
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu 
Daktyle włożyłam do garnka, zalałam je wodą na 2 - 3 godziny.
Potem doprowadziłam zawartość garnka do wrzenia i gotowałam 30 minut.
Daktyle całkowicie się w tym czasie rozpadną.
Jeśli pasta jest za rzadka wystarczy ją dłużej pogotować bez przykrywki a jeśli za gęsta dodać wody.
Po ugotowaniu zblendowałam krem na gładką pastę, blenderem ręcznym.
Na koniec dodałam cynamon i ponownie zmiksowałam.
Krem przechowuje w lodówce.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Gęś na rynku w Ślesinie

2 komentarze:

  1. Ja lubię z dodatkiem wytrawnej czekolady i kieliszka rumu. Mniam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O musi być jeszcze wytrawniejszy, popróbuję.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks