sobota, 14 stycznia 2017

Lazania z dynią, cukinią i papryką

Dziś szef kuchni serwuje lazanię.
Pyszny makaron, super dodatki a jako sos ja wykorzystałam keczup cukiniowy ale tutaj będzie równie ok. keczup czy sos pomidorowy, popróbujcie, zachęcam.
Lazania szybko znika ze stołu więc lepiej przygotować "słuszną" porcję.
Lazania z dynią, cukinią i papryką.


                 Składniki: forma 24 x 24 - porcja dla 4 osób
  • 1 dynia makaronowa ok. 1 kg
  • 1/2 średniej cukinii
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 300 ml keczupu z cukinii
  • płaty makaronu lazania ok. 15 szt.
  • sól niebieska Sierra Nevada
  • świeżo mielony pieprz
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Umyłam i osuszyłam cukinię i pokroiłam ją na cieniutkie plastry wzdłuż.
Paprykę pokroiłam w paseczki.
Posiekałam umytą i osuszoną natkę pietruszki. 

Dynię makaronową przekroiłam na połowę wzdłuż i rozkrojeniem do dołu ułożyłam ją na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 C z opcją grzania góra/dół na około 20 minut.

Potem wyjęłam z piekarnika, wystudziłam i widelcem wydrążyłam miąższ do miski i wymieszałam z cynamonem, pieprzem i solą.
Na dnie foremki ułożyłam warstwę keczupu z cukinii a na nim 5 płatów makaronowych.
Na makaronie 1/2 dyni z solą i cynamonem, znowu makaron, keczup, paski papryki, natka pietruszki, plastry cukinii, sól, pieprz, ponownie makaron, reszta dyni, makaron i wierzch posmarowałam keczupem.
Piekłam lazanię w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 20 minut z przykryciem i 15 minut bez przykrycia.
Podajemy od razu, gorąca najsmaczniejsza.
Smacznego.
Przepis kuchni włoskiej autorski.
"Podróże małe i duże"
Owoce jesieni - gruszka

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger