Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

sobota, 7 stycznia 2017

Lemon curd - klasyczny krem cytrynowy

Lemon curd to krem cytrynowy, pyszny, aromatyczny, kremowy właśnie.
Idealnie nadaje się do wszelakich wypieków, tortów, ciastek ale idealny jest też do kanapek czy zajadania łyżeczką wprost z miseczki.
Zróbcie koniecznie a będzie to Wasz numer jeden wśród kremów.
Lemon curd - klasyczny krem cytrynowy. 


                Składniki:
  • 2 żółtka
  • 2 jaja
  • 160 g cukru trzcinowego
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • sok wyciśnięty z 2 cytryn
  • 80 g masła

Krem gotowałam na parze bo wtedy mniejsze ryzyko że jaja nam się zetną ale można również gotować w rondlu bezpośrednio na ogniu cały czas mieszając.
Cytryny wyszorowałam, sparzyłam a potem starłam z nich skórkę i wycisnęłam sok.
Do miski wbiłam dwa całe jaja i dwa żółtka, wsypałam cukier, wymieszałam.
Miskę postawiłam na garnku z wodą, podłączyłam ogień i mieszając dodałam także skórkę i sok z cytryny a potem masło.
Gotowałam mieszając kilka minut aż masa zgęstniała i stała się kremowa.
Jeśli utworzą się grudki wystarczy przetrzeć krem przez sito. 
Krem można przechowywać w lodówce w zamkniętym słoiku przez około 7 dni.
Smacznego.
Przepis  kuchni UK
"Podróże małe i duże"
Targane wiatrem

2 komentarze:

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks