Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

sobota, 21 stycznia 2017

Sernik gotowany na herbatnikach w 15 minut

Sernik ten robi się bardzo szybko, pokusiłabym się nawet o stwierdzenie że błyskawicznie.
Trzeba jednak trochę poczekać na rezultaty bo herbatniki muszą zmięknąć, inaczej są niesmaczne. 
Dziś Dzień Babci i fajnie byłoby poczęstować ciastem babcię, niestety ja swoich babć już nie mam a sama babcią jeszcze nie jestem.
Sernik zjem sobie do kawy w innym towarzystwie a wszystkim babciom zadowolenia z wnuków.
Sernik gotowany na herbatnikach w 15 minut.


             Składniki: forma 22 x 22
  • 1 kg twarogu półtłustego
  • 4 jaja
  • 200 g masła
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 budynie śmietankowe - proszek
  • paczka herbatników pełnoziarnistych - u mnie petitki 250 g
            Polewa:
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 3 - 4 łyżki śmietany 36 %

Twaróg włożyłam do garnka i rozgniotłam go w dłoniach, dodałam jaja, wymieszałam.
Masło i cukier rozpuściłam w drugim garnku.
Mleko wlałam do szklanki, dodałam budyniowy proszek i dokładnie wymieszałam.
Teraz do garnka z twarogiem dodałam masło z cukrem i mleko z budyniem, dokładnie wymieszałam i postawiłam na ogień.
Ciągle mieszając gotowałam 10 - 15 minut aż masa stała się gęsta.
Na dnie foremki wyłożyłam papier do pieczenia i ułożyłam na nim herbatniki, układając je w jedną stronę.
Na herbatniki wylałam połowę masy serowej, ponownie ułożyłam herbatniki i wylałam resztę masy serowej.
Na wierzchu ułożyłam herbatniki.
W kąpieli wodnej rozpuściłam czekoladę na polewę, dodałam do niej śmietankę, wymieszałam, lekko przestudziłam i wylałam na wierzch mojego sernika.
Wstawiłam na noc do lodówki aby herbatniki pięknie zmiękły. 
Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Czaple siwe

2 komentarze:

  1. Kocham takie herbatniki w ciastach. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tez uwielbiam, a jak dodasz jeszcze pełnoziarniste to jest super bo fajnie chrupią.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks