Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

niedziela, 8 stycznia 2017

Surówka z kapusty pekińskiej, papryki i oliwek

Surówki czy sałatki mają to do siebie że wkładamy w nie swoje ulubione składniki i cieszymy się potem pysznym jedzeniem.
Tutaj dodałam moje ulubione oliwki zielone a do nich paprykę, trochę dodatków aby chrupało i surówka gotowa. 
Zajadam ją nie tylko do obiadu lecz podjadam aż się skończy, nieładny nawyk ale jak smacznie.
Też tak macie?
Surówka z kapusty pekińskiej, papryki i oliwek.


               Składniki:
  • 1/2 średniej wielkości główki kapusty pekińskiej
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki 
  • 4 dymki ze szczypiorem
  • 10 - 15 zielonych oliwek 
  • 2 łyżki pestek słonecznika
               Dressing:
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 1 łyżeczka octu sherry
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 ząbek czosnku
Pestki słonecznika i dyni podprażyłam na suchej patelni, wystudziłam.
Obie papryki pokroiłam w paseczki.
Kapustę pekińską poszatkowałam a oliwki pokroiłam w plasterki.
Dymki wraz ze szczypiorem drobno pokroiłam.
Wszystkie składniki włożyłam do miski i wymieszałam.
Czosnek przecisnęłam do słoiczka, dodałam sól, pieprz, ocet, syrop klonowy i oliwę, zakręciłam słoiczek i potrząsając wymieszałam składniki na emulsję.
Polałam sosem surówkę, wymieszałam i odstawiłam na 15 minut aby smaki się wymieszały.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Warta we mgle

6 komentarzy:

  1. Jakoś nigdy takich surówek nie robiłam chociaż uwielbiam je konsumować. W zasadzie mój obiad mógłby składać się z ziemniaków i surówki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to jak zajadałaś, skąd surówki jeśli je tak uwielbiasz? Surówki to najlepsza sprawa, dużo warzyw i owoców a mały nakład pracy.

      Usuń
  2. Uwielbiam taką surówkę.
    Też zawsze robię większą porcję bo... podjadam.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo pyszna jest i warto ją zajadać. Pozdrawiam.

      Usuń
  3. Dawno nie jadłam kapusty pekińskiej, sama nie wiem dlaczego!

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks