Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

poniedziałek, 2 stycznia 2017

Szakszuka według Yotana Ottolenghi

Ta pyszna szakszuka kuchni żydowskiej pochodzi z książki Yotana Otolenghi  "Jerozolima".
Danie aromatyczne, pachnące latem, polecam na śniadanie i na obiad, a może na wczesną kolację?
Latem używamy świeżych pomidorów, zimą tych z puszki, będą znakomite, polecam.
Znakomite danie na śniadanie w Nowym Roku, uzupełnia elektrolity zgubione podczas wczorajszych zabaw i hulanek.
Szakszuka według Yotana Ottolenghi.


             Składniki: 4 porcje
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki pasty harissa- dałam pastę paprykową sambol oelek
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 2 duże czerwone papryki, pokrojone w 1/2 cm kostki - 300g w sumie
  • 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 5 dużych pomidorów, posiekanych - 800 g łącznie - lub pomidorów z puszki
  • 4 średnie jaja
  • 120 g gęstego jogurtu
  • sól

Na patelni na oliwie podsmażyłam pastę paprykową, koncentrat, paprykę, czosnek, kumin i 1 łyżeczkę soli.
Smażyłam aż papryka zmiękła jakieś 8 minut.
Potem dodałam pomidory i smażyłam aż powstał gęsty sos, doprawiłam do smaku.
W sosie pomidorowym na patelni zrobiłam dołki i do każdego wbiłam ostrożnie jajo aby nie uszkodzić.
Patelnia stała na maleńkim ogniu jakieś 10 minut i widelcem rozgarniałam białko w sosie - ostrożnie a żółtka w tym czasie się lekko ścięły.
Podałam szakszukę z jogurtem. 
Smacznego.
Przepis Yotan Ottolenghi
"Podróże małe i duże"
Nenufary

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks