wtorek, 7 lutego 2017

Gulasz z jelenia z dynią

Dziś proponuje gulasz z jelenia z dynią, delikatne mięso jelenia i kremowa dynia idealnie do siebie pasują tworząc idealne danie.
Dynia do nabycia w marketach lub u zaprzyjaźnionego rolnika, poszukajcie.
Gulasz z jelenia z dynią.


              Składniki:
  • 400 g mięsa na gulasz z jelenia
  • 1 łyżeczka przyprawy do dziczyzny
  • 1 łyżka mąki
  • ok. 1 łyżki oleju kokosowego
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 ziarenka jałowca
  • 2 listki laurowe
  • 100 ml nalewki śliwkowej
  • 1 szklanka wody
  • 500 g pokrojonej w kostkę dyni
  • sól różowa himalajska
               Do podania:
  • kasza gryczana niepalona na sypko 
  • ogórek kiszony

Umyłam i osuszyłam mięso z jelenia, pokroiłam w kostkę.
Mięso obtoczyłam w przyprawie do dziczyzny i mące.
Na rozgrzanym oleju kokosowym podsmażyłam mięso na złoty kolor ze wszystkich stron, podlałam wodą i nalewką śliwkową.
Dodałam ziarenka ziela i jałowca oraz listki laurowe i pod przykryciem dusiłam 1,5 godziny.
Potem dodałam pokrojoną w kostkę dynię i dusiłam jeszcze 20 minut.
Doprawiłam do smaku solą.
Podałam z kaszą gryczaną niepaloną na sypko i ogórkiem kiszonym.
Smacznego.
Przepis  autorski.
"Podróże małe i duże"
Tak zachodzi słońce przed mroźną nocą

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger