Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

środa, 8 marca 2017

Budyniowy sernik z jogurtów greckich

Dziś mam dla Was sernik, nie sernik bo przygotowany jest na bazie jogurtów greckich a smakuje jak najlepszy sernik.
Dodałam także serek homogenizowany naturalny, który podkręca smak.
Jest delikatny, smakowity i doskonały do kawy czy herbaty.
Zachęcam do upieczenia.
Wszystkim Paniom wszystkiego najlepszego.
Budyniowy sernik z jogurtów greckich.


                   Składniki: tortownica 24 cm
             Spód ciasta:
  • 250 g mąki pszennej tortowej - dałam Młynomag
  • 125 g miękkiego masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru trzcinowego
             Masa serowo - jogurtowa:
  • 700 g jogurtu greckiego
  • 600 g serka homogenizowanego naturalnego
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki ksylitolu lub innego słodzika, cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 3 budynie śmietankowe - proszek
  • 6 białek
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 100 ml oleju
  • 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej

Wsypałam mąkę do miski, dodałam cukier puder, miękkie masło oraz żółtka i zrobiłam szybko ciasto kruche, zawinęłam kulę ciasta w folię spożywczą i wstawiłam do lodówki na 15 minut.
Potem wyłożyłam dno tortownicy papierem do pieczenia i rozłożyłam na nim ciasto.
Ciasto nakłułam widelcem i piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 15 minut.
Wyjęłam, przestudziłam.
Żółtka zmiksowałam z ksylitolem - można dodać zwykły cukier - cukrem waniliowym i miodem na puszystą masę.
Następnie dodałam do jajek jogurt, serek, budynie w proszku, olej i skórkę pomarańczową, zmiksowałam.
Białka ubiłam na sztywną pianę i delikatnie połączyłam z masą serową.
Z całej masy odlałam 1/3 i dodałam do niej kakao, wymieszałam.
Masę jasną wylałam na podpieczony spód a masę ciemną wylałam na masę jasną cienkim strumieniem.
Piekłam sernik w temperaturze 190 C z opcją grzania góra/dół przez 60 minut.
Studziłam sernik w piekarniku przy wyłączonych grzałkach i uchylonych drzwiczkach.

Smacznego.

https://www.facebook.com/Mlynomag/?fref=ts
Źródło.
                                 "Podróże małe i duże"
Zima gdzieś na Kujawach

2 komentarze:

  1. Wow, wygląda obłędzie:) Na pewno wypróbuję!:) Marlena

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Napisz Marleno jak Wam smakowało? Pozdrawiam.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks