Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

poniedziałek, 6 marca 2017

Drożdżowe bułki z serem do odrywania podwójnie waniliowe

Delikatne, puchate, z wilgotnym wnętrzem, jednym słowem idealne bułki do kawy, herbaty, czystka a także do pracy, do szkoły.
One są idealne o każdej porze dnia i na każdy posiłek, namawiam do wypróbowania przepisu.
A oto jak je zrobić.
Drożdżowe bułki z serem do odrywania podwójnie waniliowe.


              Składniki: blacha 23 x 23
  • 3 szklanki pszennej mąki tortowej
  • 40 g świeżych drożdży
  • 100 g masła
  • 1 szklanka mleka
  • 5 czubatych łyżek cukru trzcinowego
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
              Nadzienie:
  • 250 g twarogu co najmniej półtłustego dość suchego
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki cukru
  • otarta skórka z połowy cytryny
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
              Dodatkowo:
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru trzcinowego

Drożdże roztarłam z łyżką cukru, 4 łyżkami mleka i odstawiłam w ciepłe miejsca na 10 minut.
Twaróg włożyłam do miski, dodałam żółtko, cukier, skórkę z cytryny, sól i ekstrakt z wanilii i roztarłam widelcem.
Pozostałe mleko wlałam do garnka, dodałam masło i cukier i podgrzewałam aż cukier się rozpuścił, odstawiłam do przestudzenia.
Do miski przesiałam mąkę, dodałam sól, rozpuszczone masło z cukrem, wyrośnięte drożdże, żółtka, ekstrakt z wanilii i wyrobiłam ciasto.
Ciasto ma być elastyczne, jeśli trzeba dodać mąki to tak zróbcie.
Ciasto przełożyłam do miski wysypanej mąką, nakryłam ściereczką i pozostawiłam na 30 minut do wyrastania. 
Wyrośnięte ciasto wyjęłam na blat wysypany mąką i rozwałkowałam na prostokąt 30 x 50 cm.
Nałożyłam masę serową na jedną trzecią placka wzdłuż dłuższego brzegu.
Ciasto zwinęłam w rulon zaczynając od brzegu gdzie nie ma nadzienia.
Lekko spłaszczyłam rulon dłońmi i pokroiłam na 12 plastrów.
Podczas krojenia ser będzie się wydostawał ale to nic nie szkodzi.
Ułożyłam  plastry w natłuszczonej blaszce jeden obok drugiego przekrojona strona do siebie.
Nakryłam blaszkę ściereczką i odstawiłam na 30 minut do napuszenia.
Posmarowałam napuszone bułeczki roztopionym masłem i posypałam cukrem.
Piekłam bułki w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dól przez 40 - 45 minut.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Zimą na plaży

6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. I mają niebiański smak, zapraszam do wypróbowania przepisu.

      Usuń
  2. Mam trochę sera do zagospodarowania. Będzie jak znalazł... Kradnę przepis do wypróbowania, dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziewczyny napiszcie czy smakowały? Pozdrawiam wnusię i Ciebie gorąco.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks