wtorek, 7 marca 2017

Omlet cesarski - Kaiserschmarrn

Niejeden omlet już usmażyłam ale ten jest rewelacyjny.
Kaiserschmarrn czyli omlet cesarski popularny w Austrii deser lub danie śniadaniowe.
Na śniadanie z jeżynami było znakomitym pomysłem, polecam i Wam bardzo gorąco.
Omlet cesarski - Kaiserschmarrn.



Składniki:
  • 3 jaja
  • 1/4 szklanki mąki pszennej T 650
  • 1/4 szklanki mąki pszennej graham T 1850
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka masła
  • cukier puder do posypania
  • szczypta soli
  • listki melisy do dekoracji
  • 200 g jeżyn - miałam mrożone
  • 2 łyżki cukru trzcinowego

Przygotowanie omletu:
  • Jeżyny po rozmrożeniu włożyłam do garnka, dodałam cukier i gotowałam 10 minut, pozostawiłam do przestudzenia.
  • Żółtka ubiłam z cukrem, dodałam sól, mleko, mąkę i dokładnie wymieszałam.
  • Ubiłam pianę z białek i delikatnie połączyłam ją z ciastem.
  • Na patelni rozgrzałam masło i wlałam ciasto, wygładziłam powierzchnię i smażyłam na małym ogniu aż spód się delikatnie przyrumienił.
  • Przewróciłam omlet na drugą stronę.
  • Dwoma widelcami podzieliłam na małe kawałeczki i mieszałam aby się przyrumieniły.
  • Przełożyłam usmażone kawałki na talerz i posypałam ugotowanymi jeżynami, posypałam cukrem pudrem i udekorowałam listkami melisy.
Smacznego.
Przepis kuchni austriackiej.
"Podróże małe i duże"
Kołobrzeg - styczeń 2017

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger