Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

wtorek, 7 marca 2017

Omlet cesarski - Kaiserschmarrn

Niejeden omlet już usmażyłam ale ten jest rewelacyjny.
Kaiserschmarrn czyli omlet cesarski popularny w Austrii deser lub danie śniadaniowe.
Na śniadanie z jeżynami było znakomitym pomysłem, polecam i Wam bardzo gorąco. 
Omlet cesarski - Kaiserschmarrn.


                 Składniki:
  • 3 jaja
  • 1/4 szklanki mąki pszennej T 650
  • 1/4 szklanki mąki pszennej graham T 1850
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka masła
  • cukier puder do posypania
  • szczypta soli
  • listki melisy do dekoracji
  • 200 g jeżyn - miałam mrożone
  • 2 łyżki cukru trzcinowego

Jeżyny po rozmrożeniu włożyłam do garnka, dodałam cukier i gotowałam 10 minut, pozostawiłam do przestudzenia.
Żółtka ubiłam z cukrem, dodałam sól, mleko, mąkę i dokładnie wymieszałam.
Ubiłam pianę z białek i delikatnie połączyłam ją z ciastem.
Na patelni rozgrzałam masło i wlałam ciasto, wygładziłam powierzchnię i smażyłam na małym ogniu aż spód się delikatnie przyrumienił. 
Przewróciłam omlet na drugą stronę.
Dwoma widelcami podzieliłam na małe kawałeczki i mieszałam aby się przyrumieniły.
Przełożyłam usmażone kawałki na talerz i posypałam ugotowanymi jeżynami, posypałam cukrem pudrem i udekorowałam listkami melisy.
Smacznego.
Przepis kuchni austriackiej.
"Podróże małe i duże"
Kołobrzeg - styczeń 2017

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks