Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

niedziela, 26 marca 2017

Zapiekanka a'la gołąbki

Gołąbki uwielbiam, gołąbki uwielbia Przemek ale nie chciało mi się ich zwijać i dzięki temu powstała ta zapiekanka.
Smakuje tak jak gołąbki zawijane choć ma zgoła inny wygląd.
Prosta w wykonaniu  i znikająca szybko z talerzy.
Popróbujcie taką zrobić a przepadniecie tak jak my.
Zapiekanka a'la gołąbki.


               Składniki: forma 24 x 24 cm
  • 1/2 główki średniej główki białej kapusty
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka cząbru suszonego
  • 1 łyżeczka suszonego estragonu
  • sól morska
  • pieprz czarny do smaku
              Mięso:
  • 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej i wołowiny
  • 1 szklanka ryżu 
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 jajo
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • dymka ze szczypiorem
  • sól morska
  • pieprz czarny do smaku
                Sos:
  • 300 ml passaty pomidorowej z czosnkiem
  • 200 ml mleka
  • 1 łyżeczka soli ziołowej
Kapustę pokroiłam w kostkę i smażyłam ją na mieszance oleju i masła, doprawiając estragonem, cząbrem, kminkiem oraz solą i pieprzem.
Smażyłam kapustę około 8 minut.
Ryż przepłukałam na sicie i zalałam go wodą, lekko osoliłam i gotowałam 15 minut.
Ryż przestudziłam.
Do przestudzonego ryżu dodałam mięso, posiekane zioła, posiekana dymkę oraz jajo.
Doprawiłam do smaku solą i pieprzem i dobrze wymieszałam.
Na dno foremki wyłożyłam połowę kapusty, potem masę mięsną i na koniec drugą połowę kapusty.
Passatę wymieszałam z mlekiem i solą ziołową.
Posmarowałam całość sosem i wstawiłam zapiekankę do nagrzanego do 180 C piekarnika i zapiekałam 30 - 40 minut.
Smacznego.
Przepis autorski.
                               "Podróże małe i duże"
Królowa

10 komentarzy:

  1. Muszę koniecznie wypróbować!!! Super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie wypróbuj i napisz czy smakowało?

      Usuń
  2. Podobny przepis miała koleżanka,ale chętnie wypróbuję Twój:))Pozdrawiam serdecznie:))0

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Reniu napisz czy smakowało, pozdrawiam.

      Usuń
  3. Ja też wypróbuję ten przepis.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wiem co jutro będę robić na obiad 😊 Dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ależ proszę bardzo, napisz jak smakowało?

      Usuń
  5. Bardzo ciekawy pomysł i świetne wykonanie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i polecam do wypróbowania.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks