Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

piątek, 19 maja 2017

Bezglutenowe ciasto z kaszy jaglanej z borówką amerykańską

Pyszne ciasto z kaszy jaglanej dla smakoszy, dziś z borówką amerykańską.
Miałam jeszcze sporo zamrożonej borówki i chciałam ją wykorzystać.
Pasowała tutaj idealnie.
Polecam na śniadanie do kawy czy spotkanie z przyjaciółmi.
Bezglutenowe ciasto z kaszy jaglanej z borówką amerykańską.


                Składniki: forma 24 cm

  • 300 g suchej kaszy jaglanej
  • 160 ml mleka sojowego
  • 30 ml oleju
  • 2 jaja
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 250 g owoców borówki amerykańskiej
  • cukier puder do posypania

Kaszę wsypałam na suchą patelnię i prażyłam aż zaczęła pachnieć.
Następnie wsypałam ją na sito i przelałam wrzątkiem, przepłukałam bieżącą wodą i wsypałam ponownie do garnka.
Zalałam kaszę 500 ml wody, dodałam szczyptę soli i gotowałam na małym ogniu przez 20 minut, po czym wyłączyłam ogień i zostawiłam kaszę jeszcze na 5 minut pod przykryciem.
Ciepłą kaszę zmiksowałam.
W misce wymieszałam jaja, mleko, olej i cukier waniliowy.
Teraz do masy mlecznej dodałam zmiksowaną kaszę, cukier i sodę.
Zmiksowałam całość na jednolitą masę.
Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia i wylałam do niej masę.
Na wierzchu ułożyłam owoce.
Piekłam ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez godzinę.
Upieczone ciasto można wyjąć z formy dopiero po 30 minutach od upieczenia.
Posypałam cukrem pudrem.
Smacznego.
Źródło.
                                         "Podróże małe i duże"
Droga do....

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks