Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

czwartek, 11 maja 2017

Fiołek trójbarwny - Viola tricolor

Fiołek trójbarwny czyli bratek - Viola tricolor.
Gatunek rośliny należący do rodziny fiołkowatych.

Działanie: reguluje przemianę materii, działa moczopędnie, zmniejsza łamliwość naczyń krwionośnych.
Stosuje się go przy zapaleniach pęcherza moczowego, kamicy moczowej, uszkodzeniu nerek przez substancje toksyczne, w chorobie gośćcowej, trądziku młodzieńczym, wykwitach skórnych, tak zwanych wysypkach uczuleniowych, nadciśnieniu tętniczym i chorobach siatkówki oka.

Bratek czyli fiołek trójbarwny rośnie na polach i nieużytkach. 
Jego kwiaty są używane do aromatyzowania win, likierów, syropów i olejów. 
Są częstym składnikiem perfum. 
Młode liście i pączki kwiatowe dodaje się do sałatek i wykwintnych zup. 
Przede wszystkim jednak zarówno kwiaty, jak liście fiołka są wykorzystywane do produkcji preparatów leczniczych i kosmetyków pielęgnacyjnych.
Fiołek trójbarwny:

  1. Zmniejsza dolegliwości reumatyczne
  2. Działa leczniczo na drogi moczowe
  3. Wzmacnia naczynia krwionośne
  4. Łagodzi podrażnienie oczu
  5. Ułatwia odchudzanie
  6. Leczy zmiany trądzikowe
  7. Goi podrażnienia skóry
  8. Oczyszcza oskrzela

W aptekach i sklepach zielarskich można kupić susz z bratka lub gotowe herbatki typu fix. 
Można ziele ususzyć samemu, należy wtedy podczas suszenia nie przekraczać temperatury 40 C gdyż w wyższej zanikają właściwości lecznicze.
Przygotowując leczniczy odwar, bierzemy 2 łyżki ziela,  zalewamy 2 szklankami letniej wody, doprowadzamy do wrzenia, trzymamy na gazie 5 minut - nie gotować, następnie przecedzamy. 
Podczas przeziębienia pijemy 2 - 3 razy dziennie po pół szklanki po posiłkach; w chorobach skóry i dróg moczowych stosujemy taką kurację przez 2 tygodnie - po trzech miesiącach można ją powtórzyć.

4 komentarze:

  1. Wiele dobrego słyszałam o bratkach ale jakoś do tej pory nie próbowałam, często bratek służy do dekorowania potraw

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, do dekoracji jest idealny a że przy tym leczy to czemu nie suszyć i zajadać?

      Usuń
  2. Piękny, skromny i przypomina mi "Ekran z bratkiem", program sprzed wielu, wielu lat :) pozdrawiam Dorotko - M

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu faktycznie "Ekran z bratkiem" pamiętasz kto go prowadził? Maciej Zimiński? Pozdrawiam i ja Gosiu.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks