Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

poniedziałek, 15 maja 2017

Kotlety z kaszy jaglanej i kalafiora

Pyszne kotlety znalazłam na blogu u Olgi Smile i mnie zauroczyły.
Zrobiłam, zjedliśmy i jesteśmy w nich zakochani, są pyszne.
Polecam serdecznie każdemu mięsożernemu a weganom i wegetarianom w szczególności.
Są mięciutkie i delikatne, wyraziste w smaku.
Kotlety z kaszy jaglanej i kalafiora.


                 Składniki: 8 porcji

  • 1 szklanka kaszy jaglanej suchej
  • 2,5 szklanki wody
  • 1 mały kalafior
  • 3 nieduże cebule
  • 1 spory pęczek natki pietruszki
  • 1,5 łyżki – 2 łyżek curry łagodnego
  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2/3 szklanki płatków ryżowych
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka tartego korzenia imbiru 
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1 łyżeczka pieprzu kolorowego
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do obtoczenia kotletów

Cebulę obrałam i drobno posiekałam.
Kalafiora starłam na tarce o drobnych oczkach wraz z łodygą.
Na patelni rozgrzałam olej - kilka łyżek i podsmażyłam najpierw cebulę a potem włożyłam kalafiora i smażyłam jakieś 5 - 6 minut, pozostawiłam do przestygnięcia.
Kaszę jaglaną przepłukałam wrzącą wodą na sicie, potem chwilę płukałam pod bieżącą wodą i wsypałam do garnka, zalałam 2,5 szklankami wody, dodałam szczyptę soli i gotowałam 20 minut, wyłączyłam ogień i pozostawiłam jeszcze na 5 minut.
Ostudzoną kaszę, usmażonego przestudzonego kalafiora połączyłam z płatkami ryżowymi oraz solą, pieprzem, curry, imbirem i mąką.
Dodałam także posiekaną natkę pietruszki.
Wyrobiłam rękami na jednolitą masę.
Z masy formowałam kotlety, obtaczałam je w bułce tartej i smażyłam na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

Smacznego.
                                "Podróże małe i duże"
Zachód słońca nad Zalewem w Sielpi

4 komentarze:

  1. Na pewno wykorzystam ten przepis :)
    Sielpia...kiedys spedzaliśmy tam kazde wolne letnie dni.
    Mieszkam W Drzewicy, około 40 km

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco, a Sielpia mnie urzekła. Blisko miałaś, pozdrawiam.

      Usuń
  2. Od dzisiaj moje ulubione kotlety bez dodatku mięsa:) Super przepis...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze się Alu że przypadły Ci do gustu.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks