Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

wtorek, 2 maja 2017

Najszybsze faworki

Kiedyś dawno temu zrobiłam takie faworki, może na tłusty czwartek albo ostatki i tak już ze mną zostały.
Czasami je robię jak mam ochotę na coś słodkiego a nic pod ręką nie ma, tak było i tym razem. 
Zachrupało pod zębem i deser zajadał się ze smakiem, polecam.
Najszybsze faworki.


               Składniki:
  • opakowanie ciasta francuskiego - 300 g
  • 1 jajo
  • cukier puder do posypania
Ciasto francuskie wyjęłam z lodówki, rozwinęłam na blacie, lekko rozwałkowałam i radełkiem pocięłam tak jak kroi się faworki.

Nacięłam każdy kawałek w środku aby można było przepleść jeden koniec przez drugi i ułożyłam faworki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Posmarowałam je roztrzepanym jajem.
Piekłam faworki w piekarniku nagrzanym do  200 C z opcją grzania góra/dół przez 25 minut aż się zrumieniły.
Po upieczeniu i wystudzeniu posypałam cukrem pudrem.
Smacznego.
Pomysł własny.
                                    "Podróże małe i duże"
Tunezyjskie daktyle

2 komentarze:

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks