czwartek, 18 maja 2017

Pâté z gęsiej wątróbki

Pâté to inaczej pasztet, pyszny, kremowy wprost z Francji.
Tym razem zrobiłam go z gęsiej wątróbki według pomysłu Ewy Wachowicz.
Robi się go bardzo szybko i tylko trzeba odczekać czas pieczenia i stygnięcia.
Jest bardzo kremowy i pachnie obłędnie wiśniówką.
Pâté z gęsiej wątróbki.


Składniki:
  • 450 g gęsiej wątróbki
  • 200 g masła
  • 4 jajka
  • 50 ml wytrawnej wiśniówki
  • sól morska do smaku
  • pieprz świeżo mielony
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
  • Wątróbki umyłam, osuszyłam, oczyściłam z błonek, zmiksowałam.
  • Cały czas miksując dodałam jaja, wiśniówkę oraz rozpuszczone i przestudzone masło.
  • Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  • Masę przelałam - jest dość rzadka - do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia bądź folią aluminiową i piekłam w nagrzanym do 150 C piekarniku z opcją grzania góra/dół w kąpieli wodnej przez 45 minut.
  • Po upieczeniu pozostawiłam do całkowitego wystygnięcia.

Smacznego.
Przepis kuchni francuskiej.
"Podróże małe i duże"
Zachód nad zalewem w Sielpi

4 komentarze

  1. uwielbiam gęsinę, więc pewnie ten pasztet też by mi mega posmakował :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiego pasztetu jeszcze nie jadłam, ale z pewnością teraz wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger