wtorek, 9 maja 2017

Sadzone jaja na szparagach

FIT
Sezon szparagowy zaczyna się właśnie i korzystajmy z niego bo szybko mija.
Dziś proponuje danie śniadaniowe ale obiadowe też będzie smakowało znakomicie.
Szybko się je robi a rozkosz z zajadania bezcenna.
Sadzone jaja na szparagach.


                  Składniki:

  • 1 pęczek zielonych szparagów - 500 g
  • 4 jaja
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • masło klarowane do smażenia
  • rzodkiewki do podania


Szparagi odłamałam w miejscu gdzie jak się nagnie szparaga to on sam się złamie.
Zagotowałam wodę z solą i cukrem i włożyłam do niej szparagi.
Gotowałam jakieś 8 minut, bez przykrycia, odcedziłam.
Na patelni rozgrzałam masło klarowane i podsmażyłam najpierw połowę szparagów polewając je masłem z patelni a potem wbiłam na nie jaja, posoliłam i posypałam pieprzem i usmażyłam do pożądanej konsystencji.
My lubimy jak żółtko jest lejące.
Podałam z plasterkami rzodkiewek.
Tak samo postąpiłam z drugą częścią szparagów.
Smacznego.
Pomysł własny.
                                          "Podróże małe i duże"
Kwiaty jabłoni
Jak śpiewała Halina Kunicka w piosence "Niech no tylko zakwitną jabłonie"
Świat nie jest taki zły,
Świat nie jest wcale mdły,
Niech no tylko zakwitną jabłonie,
To i milion z nieba kapnie, 
I dziewczyna kocha łatwiej,
Jabłonie, kwitnące jabłonie...

4 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger