Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

czwartek, 1 czerwca 2017

Czekoladowe razowe ciasto z komosą ryżową

Ciasto znalazłam na blogu u Gochy - Smaki Alzacji - i zauroczyło mnie.
Dziś Dzień Dziecka więc ciasto będzie znakomite do kawy, herbaty czy kakao.
Postanowiłam upiec i to było dobre posunięcie, ciasto jest zdrowe, wilgotne, aromatyczne i mega czekoladowe.
W cieście są same dobrocie dla zdrowia bo i komosa ryżowa i chia, mąka razowa i kefir.
Pyszota dla zdrowia i podniebienia.
Czekoladowe razowe ciasto z komosą ryżową.


                    Składniki: forma keksówka pasztetowa

  • 50 g nasion chia
  • 150 g ugotowanej komosy ryżowej
  • 100 g mąki razowej pszennej - dałam pszenną razową graham T 1850
  • 200 g płynnej gorzkiej czekolady
  • 150 g cukru trzcinowego lub innego słodzika np. ksylitol, erytrol
  • 100 g oleju słonecznikowego
  • 100 g kefiru
  • 2 jaja

Do miski włożyłam komosę, cukier trzcinowy, wsypałam nasiona chia, mąkę razową, wymieszałam.
Czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej, przestudziłam i dodałam do miski razem z jajami, kefirem i olejem, zmiksowałam na jednolitą masę.
Przelałam ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekłam ciasto w piekarniku nagrzanym do 170 C z opcją grzania góra/dół przez 50 minut.
Po upieczeniu pozostawiłam do całkowitego wystygnięcia.
Smacznego.
Przepis Smaki Alzacji.
                                        "Podróże małe i duże"
Wiosenny bukiet
Wiosenne kwiaty cieszą kolorem zawsze, co roku tak samo.
Po uciążliwych zimowych dniach oczy chłoną kolory i cieszą się każdym szczegółem.
Ja najbardziej lubię żonkile i tulipany a Ty?

2 komentarze:

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks