Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

środa, 28 czerwca 2017

Drożdżowe naleśniki z miodem i dżemem z wiśni

Naleśniki puszyste bo drożdżowe, magiczny smak, a dodatek miodu nadaje im dodatkowych walorów smakowych.
Ja podałam dodatkowo z dżemem z wiśni.
Polecam placki bo są naprawdę wyjątkowe i na śniadanie smakują wybornie.
Dziś smażyłam placki na płycie - patelni żeliwnej którą niedawno zakupiłam a sprawdziła się znakomicie.
Drożdżowe naleśniki z miodem i dżemem z wiśni.


                   Składniki:

  • 42 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 500 g mąki pszennej T 405
  • szczypta soli
  • 250 ml mleka
  • 300 ml wody
  • 1 jajo
  • 4 łyżki oleju
  • 4 łyżki stopionego masła
  • miód do podania
  • dżem wiśniowy do podania


Do miseczki wkruszyłam drożdże, posypałam je cukrem i pozostawiłam na chwilę aby się stopiły.
Mąkę i sól wymieszałam, wlałam stopione drożdże i 100 ml ciepłej wody, wymieszałam i pozostawiłam do wyrośnięcia na 15 minut.
Podgrzałam mleko i 200 ml wody.
Jajo roztrzepałam i połączyłam z zaczynem drożdżowym, stopniowo dodawałam ciepłe - nie gorące, mleko.
Zmiksowałam całość na płynne ciasto.
Odstawiłam pod przykryciem do wyrośnięcia na 30 minut.
Potem nakładałam ciasto na rozgrzaną płytę/patelnię, spryskaną olejem i smażyłam z obu stron na złoty kolor.



Jeszcze ciepłe polałam miodem, udekorowałam dżemem wiśniowym.
Są pyszne!
Smacznego.
Przepis kuchni arabskiej.
                                        "Podróże małe i duże"
Słońce malowało na niebie
Malowidła na niebie to spektakl który warto oglądać codziennie jeśli tylko znajdziecie wolną chwilę. 
Gra barw i kolorów ukoi Wasze nerwy i uchroni od stresu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks