Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

poniedziałek, 5 czerwca 2017

Zupa krem z pasternaku z komosą ryżową

Pasternak, warzywo zapomniane a przecież nasze bacie jadały go na co dzień.
Jest to warzywo z rodziny selerowatych o bardzo delikatnym smaku.
Korzeń pasternaku zawiera dużo białka, skrobię, pektyny i dużo witaminy C.
Jedzmy zatem pasternak dla zdrowia i urody.
Można go nabyć teraz w marketach i na straganach.
Zupa jest delikatna w smaku z aromatem przypraw a dodatek kiełków i komosy nadaje jej charakteru.
Zupa krem z pasternaku z komosą ryżową.



                  Składniki:

  • 500 g obranych ziemniaków
  • 500 g korzenia pasternaku
  • 1 średni por
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 150 ml śmietany kwaśnej 30 %
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki zmielonych nasion kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki mielonego liścia laurowego
  • 1 łyżka łuskanych nasion konopi
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól morska
  • biały pieprz do smaku
                      Dodatkowo:

  • komosa ryżowa do podania
  • kiełki mieszanki z przewagą lucerny do podania


Obrałam ziemniaki i pasternak.
Ziemniaki pokroiłam w kostkę a pasternak w krążki.
Pora umyłam i pokroiłam w krążki, czosnek obrałam i pokroiłam w plasterki.
W dużym garnku rozgrzałam olej i masło klarowane i podsmażyłam na nim warzywa.
Po około 5 minutach smażenia zalałam całość bulionem, dodałam wszystkie przyprawy, gotowałam 20 minut.
Po tym czasie zmiksowałam całość na gładki krem, dodałam śmietanę, wymieszałam, doprawiłam do smaku solą i białym pieprzem.
Podałam zupę z ugotowaną wcześniej komosą ryżową i kiełkami.

Smacznego.
Przepis autorski.
                                     "Podróże małe i duże"
Sarenka
Hasają po polach, lasach ale także przy drogach szybkiego ruchu.
Nieuwaga kierowcy sprawia że zagrożone są obie strony.
Przecież są takie piękne i szkoda aby ginęły pod kołami.
Ta zdążyła uciec.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks