środa, 12 lipca 2017

Ciasto jogurtowe z agrestem i nerkowcami

Wilgotne, przepyszne ciasto o kwaskowatym smaku z chrupiącymi nerkowcami dziś na stole.
Ciasto jest idealne bo nie za słodkie, chrupiące nerkowce nadają mu charakteru.
Znakomicie sprawdzi się do porannej kawki albo jako deser po obiedzie, polecam.
Ciasto jogurtowe z agrestem i nerkowcami.


                Składniki: keksówka 14 x 24 cm

  • 2 szklanki mąki pszennej T 650
  • 2 szklanki agrestu
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 jaja
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 garście nerkowców
  • skórka otarta z 1 limonki
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/2 łyżeczki soli


Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Do jednej miski wsypałam mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól, skórkę z limonki i nerkowce, wymieszałam.
Do drugiej miski wlałam olej, jogurt, jaja i roztrzepałam do połączenia składników.
Połączyłam zawartość obu misek i dokładnie wymieszałam zawartość.
Do ciasta wsypałam obrany agrest, wymieszałam.
Formę wysmarowałam olejem i wysypałam bułką tartą.
Przelałam do niej ciasto.
Piekłam ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 50 - 60 minut lub do suchego patyczka.
Przed krojeniem dobrze należy ciasto wystudzić.

Smacznego.
Pomysł własny.
                                          "Podróże małe i duże"
Szatkownica i beczka do kapusty
Wydaje mi się że taki sprzęt to jeszcze niedawno gościł w domach naszych mam czy babć.
Te eksponaty oglądałam w Skansenie Rzeki Pilicy w Tomaszowie Mazowieckim.

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger