poniedziałek, 31 lipca 2017

Mus czekoladowy mega zdrowy

Mus czekoladowy - krem czekoladowy a jak dodam że z kaszy jaglanej to będzie zdziwienie?
Jest mega czekoladowy ze zdrowej czekolady gorzkiej minimum 80 % kakao a do tego pyszna kasza jaglana i mleko, Wasze ulubione, zwierzęce lub warzywne, mus wyjdzie pyszny, kremowy, delikatny.
Zachęcam do spróbowania przepisu i nikt, mówię Wam nikt nie powie że jest tam kasza jaglana, wypróbujcie na znajomych i członkach rodziny.
Czekoladowy mus.


Składniki: 6 porcji
  • 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
  • 3 szklanki mleka lub wody - dałam mleko krowie 3,2 %
  • 2 szklanki mleka dodatkowo - dałam mleko krowie 3,2%
  • 3 tabliczki czyli 300 g czekolady gorzkiej 80 % kakao
  • 1/3 szklanki surowego cukru palmowego
  • 60 ml wody, mleka lub śmietany - ja dałam śmietanę
  • kilka kryształków soli

Przygotowanie:
  • Kaszę sparzyłam wrzącą wodą na sicie a potem jeszcze chwilę płukałam pod bieżącą wodą.
  • Przepłukaną kaszę wsypałam na 3 szklanki wrzącego mleka i gotowałam 25 minut pod przykryciem na maleńkim ogniu.
  • Bo blendera przeniosłam ugotowaną kaszę, dolałam 2 szklanki mleka i miksowałam aż masa stała się gładka.
  • Teraz dodałam połamane na tafelki 2 czekolady oraz cukier palmowy, zmiksowałam na gładki mus.
  • Kasza jest jeszcze ciepła i doskonale rozpuszcza czekoladę i cukier.
  • Przełożyłam masę do pucharków.
  • Trzecią tabliczkę czekolady wraz ze śmietaną rozpuściłam w kąpieli wodnej i polałam wierzch musu.
  • Na koniec posypałam wiórkami czekolady i posypałam kryształkami soli.
  • Można jeść ciepły albo dobrze schłodzony.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Lato
Ubóstwiam zatrzymywać w kadrze uroki lata a potem zimą przeglądać zdjęcia i wspominać, napawać oczy kolorami i ciepłem obrazów ze zdjęć.
Też tak macie?

6 komentarze

  1. Świetnie wygląda a na pewno jeszcze lepiej smakuje. Chyba zrobię taki mus bo akurat mam wszystkie składniki. Dzieci się ucieszą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis , wart wypróbowania . Zrobię ten mus gdy nabędę cukier palmowy . A czy można zastapić go innym cukrem ? Pozdrawiam Ludmiła

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście Ludmiło zastąp go ksylitolem albo cukrem trzcinowym. Pozdrawiam Ludmiło.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger