Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

wtorek, 4 lipca 2017

Pasta z bobu z miętą i cytryną

Bób trzeba latem wykorzystać do ostatniego ziarenka aby potem zimą mieć co wspominać a tak naprawdę to aby teraz zjeść mnóstwo witamin i tych dobroci które są nam potrzebne do prawidłowego funkcjonowania.
Bób można zamrozić, bób można ususzyć i zimą cieszyć się jego smakiem i aromatem.
Dziś bób przedstawiam w postaci pysznej pasty do kanapek, albo jako dip do innych warzyw.
Polecam pastę gorąco bo jest nie tylko aromatyczna ale dodatkowo przepyszna.
Przepis znalazłam u Marty Dymek w Jej Jadłonomi.
Pasta z bobu z miętą i cytryną.

                    Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanego bobu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej
  • 4 łyżki listków mięty
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 3 - 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony

Bób ugotowałam w osolonej i pocukrzonej wodzie i po lekkim przestudzeniu obrałam z łupinek.
Obrany bób włożyłam do miski blendera, dodałam listki mięty, koperek, wlałam sok z cytryny i dodałam otartą skórkę z cytryny.

Dodałam też posiekany czosnek i wlałam oliwę, najpierw 3 łyżki i zmiksowałam na pastę.
Jeśli jest za gęsta wystarczy dodać oliwy.
Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Smacznego.
Przepis Marta Dymek.
                                         "Podróże małe i duże"
Bunkier w Konewce
Podczas wycieczki do bunkru w Konewce koło Spały można zauważyć takie gaziki wojskowe obwożące turystów i pasjonatów historii wokół bunkra i okolicznych lasów.

2 komentarze:

  1. Bób gotowałam zawsze tradycyjnie i nigdy na nic nie przerabiałam:)))trzeba wypróbować ciekawy przepis:)))Pozdrawiam serdecznie:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pyszna pasta, właśnie zrobiłam następną porcję.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks