Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

piątek, 7 lipca 2017

Sorbet truskawkowy

Desery na zimno - taki oto tytuł naszego nowego wydarzenia na FB.
Jak jest lipiec to ma być ciepło a nie któryś rok z rzędu lipcopad zamiast lata.
Dzięki naszemu wydarzeniu zaczarujemy może trochę lato i wróci swą magią i pięknym, ciepłym słońcem?
No to na przekór pogodzie pyszne lody proponuję.
Tylko trzy składniki a potem "niebo w gębie" jak mawiają i lato wróci na pewno.
Robienie sorbetów jest bajecznie proste i można je wykonać niemal ze wszystkich owoców więc zaczynajmy.
Sorbet truskawkowy.


               Składniki:

  • 500 g truskawek
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki wody
  • sok z 1 cytryny

Do rondelka wlałam wodę, wsypałam cukier i dodałam sok z cytryny, zagotowałam i gotowałam tyle aż cukier się rozpuścił, przestudziłam.
Truskawki umyłam, usunęłam szypułki i zmiksowałam na gładki mus, dodałam przestudzony syrop.
Masę truskawkową przelałam do płaskiego pojemnika i wstawiłam do zamrażarki.
Po 2 godzinach wyjęłam i zmiksowałam blenderem ręcznym aby kryształki równo powstawały.
Przez kolejne 3 godziny wyjmowałam sorbet co godzina i miksowałam, wstawiałam ponownie do zamrażarki.
Masa zamraża się całkowicie po 6 godzinach i wówczas można ją nakładać i robić kulki.
Smacznego.
Źródło.
Desery na zimno na innych blogach: 
Sylwia Pawleta zdjęcie z FB
Czarna od kuchni
Marcepanowy kącik
Moje Małe Czarowanie
Grunt to przepis
Moje domowe kucharzenie
Dorota Lapacz zdjęcie z FB
Teresa Walczak zdjęcie z FB
Dorota Legec zdjęcie z FB
Kuchenne zapiski Edyty
Kuchnia mniam
Słodkie okruszki
Zrób to smacznie
                                         "Podróże małe i duże"
Spichlerz zbożowy
Spichlerz zbożowy z początków XX wieku miałam okazję oglądać w Skansenie Rzeki Pilicy w Tomaszowie Mazowieckim.
Można tam obejrzeć wiele innych ciekawych eksponatów z początku ubiegłego wieku.

14 komentarzy:

  1. Lipcopad! - idealnie oddaje aktualna aurę :D Czy to lipiec, czy listopad, zawsze mogłabym się z radością raczyć takim sorbetem :) Dzięki Dorotko za wspólne, weekendowe kucharzenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Asia, do następnego wydarzenia.

      Usuń
  2. Pyszny i na prawdę zimny deser :)Dziękuję za wspólny udział w akcji i do następnej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Małgosiu, do następnego spotkania.

      Usuń
  3. Prosto, a jak pysznie..Dzięki Dorotko za wspólną zabawę.

    OdpowiedzUsuń
  4. Narobiłaś mi apetytu na lody. Twoje wyglądają smakowicie :) Dziękuję za wspólne kucharzenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajnie było znów razem się spotkać, dziękuję.

      Usuń
  5. Mmm... jak ja lubię takie desery ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie :) Dziękuję za wspólną zabawę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. To się nazywa orzeźwiający deser :) Pycha!
    A w skansenie w Tomaszowie jeszcze nie byliśmy, ale na pewno odwiedzimy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie odwiedź ten skansen, warto. Dziękuję Kasiu.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks