czwartek, 31 sierpnia 2017

Bułki na zakwasie z serem

Bardzo aromatyczne i smakowite bułki mam dziś do przedstawienia.
Dodatkiem do bułek jest starty ser gouda i dzięki temu bułki są znakomite.
Idealne na śniadanie w domu, do pracy, do szkoły, polecam.
Bułki na zakwasie z serem.


               Składniki: 6 bułek

  • 120 g zakwasu czynnego żytniego
  • 50 g mąki żytniej T 720
  • 250 g mąki pszennej T 650
  • 6 g soli
  • 200 g wody
  • 30 g startego sera długodojrzewającego gouda + do posypania
  • mleko do smarowania bułek


Do miski wlałam zakwas, dodałam sól i wodę, wymieszałam dokładnie.
Teraz wsypałam mąki oraz dodałam starty ser, wymieszałam na tyle aby woda pochłonęła ser i mąkę.
Miskę przykrytą pokrywką wstawiłam do lodówki.
Składałam ciasto rozciągając je i składałam do środka 2 razy co 60 minut.
Ciasto w lodówce spędziło około 18 godzin.
Potem wyjęłam je na blat, uformowałam podłużne bułki, ułożyłam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Nakryłam blachę ściereczką i odstawiłam na 2 godziny w cieple aby wyrosły.
Wyrośnięte bułki posmarowałam mlekiem i posypałam startym serem.
Piekłam bułki w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 30 minut aż bułki się pięknie zrumieniły.

Smacznego.
Przepis własny.
                                          "Podróże małe i duże"
Miejsce pracy J.Tuwima
W tym miejscu na zamku królewskim w Inowłodzu pracował Julian Tuwim i tu powstało kilka dzieł. 
Dobrze Mu się tu pracowało i nie chciał opuszczać tego miejsca.

4 komentarze

  1. Pamiętam takie bułeczki z czasów szkolnych - mama mi kupowała na drugie śniadanie. Świetnie smakowały podgrzane w piekarniku i polane ketchupem :) Skąd można wziąć ten czynny żytni zakwas? Pierwsze słyszę o czymś takim, a chętnie wypróbowałabym przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dom na etacie, czynny zakwas to taki który pracuje a nie jest uśpiony. Jeśli nie posiadasz zakwasu to yu jest sposób jak go zrobić: http://doowa.blogspot.com/2013/02/jak-zrobic-zakwas.html a potem tylko karmić i masz czynny zakwas na potem, na rok czy dwa. Pozdrawiam.

      Usuń
  2. Fajny przepis, nigdy takich nie jadłam buków a jestem bardzo nimi zainteresowana :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ada piecz Kochana piecz a potem przepadniesz z kretesem, są pyszne. Pozdrawiam.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger