Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

czwartek, 10 sierpnia 2017

Chleb pszenny z garnka bez wyrabiania

No więc wszystko jest w tytule posta czyli chleb jest pszenny, chleb wypiekany w garnku żeliwnym i w ogóle się go nie wyrabia.
Zostawiony sam sobie rośnie jak szalony.
Smakuje obłędnie, ma głęboki kwaskowaty smak, chrupiącą skórkę i mięciutki miękisz.
Polecam dla leniuchów.
Chleb pszenny z garnka bez wyrabiania.



               Składniki: garnek średnica 22 cm

  • 3 szklanki mąki pszennej T 650
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1,5 szklanki letniej wody



Do miski - najlepiej dużej wsypałam mąkę, drożdże i sól, wymieszałam.
Teraz wlałam wodę i wymieszałam, ciasto jest rzadkie ale takie ma być.
Ciasto nie musi być idealnie wymieszane.
Nakryłam miskę ściereczką i pozostawiłam na blacie na 12 - 24 godziny.

Sami sobie regulujcie godziny wypiekania.
Ja nastawiłam ciasto wieczorem a rano zrobiłam resztę.
Po tym czasie ciasto wyłożyłam na posypany mąką blat
i uformowałam bochen, delikatnie naciągając ciasto z brzegów do środka.
Odstawiłam ciasto na 30 minut, ciasto może się trochę rozlać ale w niczym to  nie przeszkadza.
Do piekarnika włożyłam garnek żeliwny wraz z pokrywką i nagrzałam go do temperatury 220 C.
Gdy osiągnął właściwą temperaturę nagrzewałam go jeszcze 20 minut.
Ciasto ponownie uformowałam na kształt bochna, ułożyłam na kawałku papieru do pieczenia
aby łatwiej było go włożyć do garnka i się nie poparzyć, nacięłam.
Przełożyłam bochen do gorącego garnka, nakryłam pokrywką i piekłam 40 - 45 minut w 220 C a następnie zdjęłam pokrywę i piekłam ciasto w 200 C przez 10 - 15 minut.
Upieczony bochen postukany od spodu wydaje głuchy dźwięk.
Studziłam chleb na kratce.


Smacznego.
Inspiracja. 
                                       "Podróże małe i duże"
Kolorowe dekoracje
Kolorowe liście hosty idealnie wyglądają w tak malowniczej donicy.
Dekoracja w parku wokół kliniki "Pod Tężniami" w Ciechocinku.

4 komentarze:

  1. Przepięknie wygląda, zapewne jest pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  2. witam taki chleb piekłam ale w specjalnym żaroodpornym garnku bo nie mam żeliwnego ale mam pytanie czy ten papier po nacięciu i włożony do garnka całkowicie się usuwa przed pieczeniem czy może zostać do upieczenia ? pozdrawiam Joanna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam Joasiu że nie odpowiedziałam od razu ale nie miałam dostępu do bloga i netu. Papier służy do przełożenia chleba do naczynia czy garnka aby się nie poparzyć i w nim pozostaje do upieczenia. Po upieczeniu dopiero go zdejmujesz.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks