środa, 13 września 2017

Bułki gryczane na zakwasie

Bułki gryczane idealne na śniadanie czy do pracy albo szkoły.
Robi się szybko tylko trzeba czekać na efekt.
Sami jednak ustalcie sobie godziny dojrzewania ciasta a potem pieczcie pyszne bułki.
Długie dojrzewanie w lodówce sprawia że bułki mają głęboki smak i dłużej zachowują świeżość, są pyszne.
Mają one chrupiącą skórkę i mięciutkie wnętrze, polecam.
Bułki gryczane na zakwasie.


                Składniki:

  • 90 g zakwasu żytniego dokarmionego 2 razy w ciągu 24 godzin
  • 180 g wody
  • 10 g soli
  • 200 g mąki gryczanej pełnoziarnistej
  • 70 g mąki pszennej T 650


Do miski z pokrywką wlałam wodę i dodałam zakwas, wymieszałam.
Teraz dodałam sól i ponownie wymieszałam.
Na koniec dodałam obie mąki i wymieszałam aż woda wchłonęła płyn i ciasto było jednolite.
Przykryłam pojemnik i wstawiłam ciasto do lodówki na 22 - 24 godzin.
Po tym czasie wyjęłam ciasto na blat i pozwoliłam mu się ocieplić przez 2 godziny.
Teraz ciasto wyjęłam z pojemnika na blat, zagniotłam, podzieliłam na 10 części.
Z każdej części zrobiłam bułkę i ułożyłam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakryłam ściereczką.
Pozostawiłam w cieple na 2 - 3 godziny aż bułki podrosły.
Można bułki naciąć żyletką.
Piekłam wyrośnięte bułki w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 25 - 30 minut.
Upieczone bułki studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis autorski.
                                           "Podróże małe i duże"
Młynki do kawy
Rewelacyjne są takie eksponaty których używały nasze babcie czy prababcie.
W każdym szanującym się domu taki młynek musiał być a jak przyszli goście zapach świeżo mielonej kawy rozchodził się po całym domu.
Młynki oglądałam w Skansenie Rzeki Pilicy w Tomaszowie Mazowieckim.

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger