Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

piątek, 1 września 2017

Chleb pełnoziarnisty na zakwasie

Ten chleb na zakwasie to idealny wypiek, smakuje obłędnie, sprężysty miękisz i chrupiąca skórka.
Pewna historia wkręciła się jednak tutaj podczas wypieku.
Na FB istnieje grupa Piekarnicza Brać w kręgu której przesyłany był poszczególnym członkom zakwas żytni na mące pełnoziarnistej, 8-letni i ma on mega moc a to dlatego że poszczególni posiadacze dobrze go dokarmiają i dbają o niego.
Ja stałam się również posiadaczką owego zakwasu zwanego "Leonem".
Muszę przyznać szczerze że po reaktywacji zakwasu który dostałam w postaci ususzonej pięknie zaczął pracować i dzięki niemu ten piękny chleb powstał.
Do wypieku chleba dzisiejszego każdy inny zakwas się nada.
Chleb pełnoziarnisty na zakwasie.


           Składniki:
                Zaczyn:

  • 60 g zakwasu
  • 200 g mąki pszennej T 550
  • 130 g wody

                Chleb:

  • 400 g mąki pszennej T 650
  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżka soli
  • cały zaczyn
  • 300 g letniej wody


Do miski włożyłam zakwas dokarmiany 3 razy w ciągu ostatnich 24 godzin.
Do zakwasu dodałam wodę i mąkę, wymieszałam, nakryłam folią spożywczą, odstawiłam na blat w ciepłe miejsce na 12 godzin.
Ciasto na zaczyn jest gęste.
Po tym czasie mąkę wymieszałam z wodą i solą, dodałam zaczyn i  wymieszałam ponownie.
Wyrabiałam robotem z mieszadłem hakowym na średnich obrotach około 8 minut.
Jeśli wyrabiacie rękoma to trzeba to robić 15 minut.
Ciasto jest wtedy elastyczne, jednak trochę lepkie, nie należy jednak dodawać mąki aby nie było za bardzo zbite.
Ciasto przełożyłam do miski z pokrywką, posmarowanej olejem.
Wstawiłam do lodówki na 10 godzin w tym czasie składając ciasto 4 x 30 minut.
Ciasto rozciągałam i składałam w tym czasie, nie wyjmując ciasta z miski.
Po tym czasie wyjęłam ciasto z lodówki, wyłożyłam na blat, uformowałam bochenek, umieściłam go w koszyku rozrostowym wysypanym mąką ryżową.
Nakryłam koszyk folią spożywczą i odstawiłam do wyrastania na 3 - 4 godziny.
Piekarnik nagrzałam do 250 C wraz z garnkiem żeliwnym z pokrywką.
Wyrośnięty chleb przełożyłam na papier do pieczenia aby łatwiej było przekładać go do gorącego garnka.
Chleb nacięłam żyletką
i przełożyłam do gorącego garnka, spryskałam wodą, nakryłam pokrywką i piekłam w 240 C przez 15 minut, w 220 C przez 15 minut a potem zdjęłam pokrywkę i piekłam jeszcze 25 minut w 220 C.
Upieczony chleb studziłam na kratce.

Smacznego.
Źródło.
                                         "Podróże małe i duże"
Kościół św. Idziego w Inowłodzu
Kaplicę wybudowano najprawdopodobniej w 1082 roku z fundacji Władysława Hermana.

2 komentarze:

  1. stosunek bialej maki do pelnoziarnistej /600g:150/ -to nie jet chleb pelnoziarnisty tylko bialy z dodatkiem pelnej maki,

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks